Scholz a promis Ucrainei sisteme IRIS-T, rachete și muniție

Scholz a promis Ucrainei sisteme IRIS-T, rachete și muniție Olaf Scholz și Zelenski. Sursa foto: Facebook

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că, în următoarele luni, Germania va transfera sisteme de apărare aeriană, rachete și muniție în Ucraina, pentru a proteja infrastructura critică a acestei ţări atacate de Rusia.

Promisiunile lui Scholz

Potrivit RBC, Scholz a făcut declaraţia respectivă la Conferința pentru reconstrucţiua Ucrainei, care a debutat, marţi, la Berlin.

„Vom livra Ucrainei al treilea sistem de apărare aeriană Patriot, sisteme IRIS-T, Gepard, rachete și muniție. Toate acestea vor merge în Ucraina în următoarele luni și săptămâni” - a afirmat Scholz.

Cancelarul a remarcat că Germania trimite mai multe sisteme de apărare aeriană, rachete și muniție, pentru a consolida apărarea Kievului împotriva unui baraj de atacuri rusești asupra orașului și infrastructurii critice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cel mai bun tip de reconstrucţie este cel care nu trebuie să se întâmple deloc” - consideră Olaf Scholz.

Rachete Patriot

Rachete Patriot. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Planuri pentru reconstrucția Ucrainei

În declarația sa de la deschiderea conferinţei, Scholz a subliniat importanța capitalului privat în efortul de redresare, spunând că „acest lucru, de asemenea, trebuie să fie solid din punct de vedere economic”.

„Cei care participă într-un stadiu incipient, care își dezvoltă și își extind relațiile economice cu Ucraina acum, vor fi în frunte. În numele industriei germane, pot spune că aceasta face deja acest lucru - a afirmat cancelarul german.

Olaf Scholz a discutat despre aceste aspecte cu delegații prezenţi la eveniment, inclusiv cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte. În discursul său, Scholz și-a confirmat și sprijinul pentru posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Scholz: Viitorul Ucrainei este în UE

„La câteva luni după începerea războiului cu Rusia, am făcut împreună o promisiune fermă Ucrainei: viitorul Ucrainei este în UE” - a declarat cancelarul, menționând că promisiunea rămâne valabilă. Un reprezentant al Ministerului german de Externe a transmis că, în cadrul conferinței de la Berlin, vor fi semnate mai multe declarații de intenție și acorduri în sprijinul reconstrucţiei Ucrainei.

Guvernul german și Comisia Europeană vor semna un acord pentru creșterea finanțării centrului de reacţie pentru Ucraina la 75 de milioane de euro. În cadrul acestei inițiative, a fost plătită achiziția de echipamente ucrainene pentru deminarea orașelor și satelor, precum și protecția centralelor nucleare și sprijinirea alimentării cu energie după atacurile asupra centralelor electrice.

(Traducere Rador Radio România)