Evenimentul Zilei > EVZ Special > Schimbările climatice ne fac viața un coșmar. Cum va fi vremea de acum încolo
Schimbările climatice ne fac viața un coșmar. Cum va fi vremea de acum încolo

Schimbările climatice ne fac viața un coșmar. Cum va fi vremea de acum încolo

Schimbările climatice din ultimele zile le-au dat românilor mari bătăi de cap. Meteorologii anunță când ne vom bucura cu adevărat de primăvară.

În ultimele zile, vremea le-a jucat feste românilor, iar schimbările climatice au împiedicat primăvara să își intre în drepturi. Meteorologii explică faptul că aceste schimbări sunt absolut normale, având în vedere faptul că ne aflăm într-un anotimp de tranziție.

„Apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuații sunt puse pe fondul schimbării climatice și amplitudinea lor crește.

În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulație care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit și avem acum circulația dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece”, expertul climatolog Roxana Bojariu, la un post de televiziune.

Când își intră primăvara în drepturi

„Primăvară e, prin natura ei, mult mai variabilă ca anotimp decât vara și iarnă. Și toamna e anotimp de tranziție. Și atunci se face circulația de la sezonul cald la rece, și atunci ai tipuri de circulație de la sezon cald la rece. E încă o stare de amestec până se stabilizează centrii de acțiune care influențează vremea în emisfera nordică.

Până se aranjează curenții de aer mai durează câteva zile. Săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă, încălzirea începe din week-endul acesta, dar trebuie să urmărim toate actualizările tocmai pentru că primăvară e atât de dinamică și pot apărea schimbări în ce se întâmplă în emisfera nordică foarte rapid. Va veni și vremea mai caldă din weekend, dar e bine să urmărim actualizările care ne dau informații despre fenomenele extreme care pot fi actualizate și localizate cu intensitate mai înainte”, a explicat Roxana Bojariu.

În următoarele zile, vremea se menține friguroasă în toată ţara. Meteorologii au emis o averizare meteo de vreme deosebit de rece, precipitaţii abundente şi vânt puternic.

„Până vineri discutăm de o vreme mai rece decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a ţării. Regimul de temperaturi, mai ales pe parcursul nopţilor şi dimineţilor, va rămâne la valori preponderent negative. Exceptând zona litoralului, unde vorbim de valori în jurul a 1, 2 grade Celsius şi maxime care nu vor depăşi 8-9, posibil 10 grade Celsius în Banat şi Oltenia”, a spus Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu

CITEȘTE ȘI Prognoza meteo pentru România. ANM anunță zile specifice lunii ianuarie

CITEȘTE ȘI Vremea. Primăvara se lasă așteptată. Când ne vom bucura de zilele cu soare

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.