Procesul de acordare a concediilor medicale petru cei bolnavi, diagnosticați cu COVID-19 cu forme ușoare a fost simplificat, nemaifiind necesar avizul Direcției de Sănătate Publică.

În cazul contacților însă, procedura rămas aceeași: concediu medical se acordă în urma avizului dat de DSP.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, a explicat ,vineri, la Radio România Actualități:

„Nu, nu mai e necesar avizul DSP. Aceasta este reglementarea care simplifică modul de acordare a concediilor medicale, astfel încât persoana depistată pozitiv cu formă uşoară, care este monitorizată de către medicul de familie la domiciliu, va primi concediu medical de la medicul de familie”, a explicat Mihaela Tănase.

De asemenea, arată purtătorul de cuvânt, „ordonanţa aprobată ieri mai reglementează faptul că şi pentru persoanele care prezintă simptome asociate cu infecţia cu COVID, până la infirmarea sau confirmarea diagnosticului, pot primi concediu medical de la medicul de familie. Chiar dacă acest diagnostic este infirmat, va primi concediu medical până la rezolvarea problemei medicale care a determinat aceste simptome, dar care s-a dovedit a nu fi infecţie cu COVID”.

Ce se întâmplă cu medicii de familie

Începând de marţi, 22 septembrie, legea permite ca și medici de familie să acorde concediu medical oamenilor asiguraţi la sănătate, confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2, care sunt izolaţi la domiciliu şi care nu au primit acest document medical de la medicii din spitalele în care au fost evaluaţi.

Măsura este prevăzută în Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 1602/946/2020, publicat în Monitorul Oficial şi în vigoare din 22 septembrie, transmite economica.net.

Ordinul le permite medicilor de familie să elibereze certificate de concediu medical oamenilor asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, confirmaţi cu boala Covid-19, care sunt izolaţi la domiciliu şi care nu au obţinut aceste documente de la medicii din spitalele în care au fost evaluaţi. Aceştia beneficiază de concediu medical acordat de medicul lor de familie pe toată perioada pentru care autorităţile au dispus izolarea, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 1602/946/2020.