Codul galben emis de ANM va fi în vigoare până pe 5 aprilie, la ora 10:00. În această perioadă va ploua în toate regiunile țării.

La munte, începând de sâmbătă (03 aprilie), îndeosebi la altitudini de peste 1500 m, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Pe arii restrânse în Maramureș, în Transilvania, cu precădere în noaptea de duminică spre luni (04/05 aprilie), temporar se vor semnala precipitații mixte.

Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în zona montană înaltă, mai ales a Carpaților Meridionali și Orientali, cu peste 70…80 km/h și zăpada va fi spulberată.

În intervalul 3 aprilie, ora 18:00 – 5 aprilie, ora 10:00, în zona Carpaților Meridionali și Orientali,la altitudini în general de peste 1500 m va ninge, local moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70…80 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 m.

Vremea în Capitală

Și Bucureștiul va fi afectat în intervalul menționat. Cerul va avea înnorări și vor fi perioade în care va ploua. Ploile vor fi mai intense în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 aprilie) și în a doua parte a zilei de duminică (4 aprilie).

În medie, cantitățile de apă vor fi de 10-20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperatura maximă va fi de 14-15 grade sâmbătă (03 aprilie), iar duminică (04 aprilie) va scădea semnificativ și se va situa în jurul valorii de 10 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 și 6 grade.

Explicațiile specialiștilor

„Vineri am înregistrat chiar 23 de grade Celsius la opt stații meteorologice din partea de sud a țării, iar la această oră nu înregistrăm decât 9 grade Celsius. Acest lucru se va întâmpla și pe parcursul zilelor următoare, pentru că vorbim de o răcire și în partea de sud și sud-est, vremea devenind mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă.

Debutul săptămânii viitoare va fi caracterizat de aceeași vreme deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, maximele nu vor depăși luni 14-15 grade Celsius, iar minimele vor fi de la -3 la 5 grade Celsius. Și luni vorbim de un cer mai mult noros în partea de sud, sud-est și centru. Marți, mercurul în termometre va mai câștiga câteva grade și este posibil să vorbim de valori de 17-18 grade Celsius, după care din nou – miercuri și joi – o scădere a valorilor termice până la 10-12 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie, la Digi 24.

Meteorologul a mai spus că temperaturile asemănătoare acestui anotimp de primăvară vor veni în săptămâna 12-19 aprilie: „Săptămâna 19-26 aprilie păstrează același semnal, valori de temperaturi apropiate de cele specifice, precipitații normale. De abia în cadrul săptămânii 26 aprilie – 3 mai vorbim de temperaturi ușor peste cele specifice perioadei”.