Evenimentul Zilei > Actualitate > Schimbarea de care trebuie să știe toți românii. Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate
Schimbarea de care trebuie să știe toți românii. Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate

Schimbarea de care trebuie să știe toți românii. Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate

Românii care solicită eliberarea cărților de identitate vor putea să prezinte în locul contractului de vânzare-cumpărare a imobilului în care locuiesc, extrasul de carte funciară pe care îl pot obține online.

Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a semnat un protocol cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în baza căruia se vor accepta extrasele de carte funciară emise online ca dovadă a adresei de domiciliu în vederea eliberării actelor de identitate, potrivit antena3.ro

Mai exact, românii care solicită eliberarea actelor de identitate pot depune extrasul de carte funciară obţinut online la toate cele peste 570 de birouri ale direcţiei pentru evidenţa persoanelor din ţară, fără a mai fi nevoite să prezinte contractul de vânzare-cumpărare, a celui de construire sau a extrasului de carte funciară semnat şi ştampilat.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date s-a alăturat astfel celor 17 instituţii bancare şi nebancare care acceptă extrasul de carte funciară eliberat online.

Din acest moment, românii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la sediile oficiilor de cadastru pentru a solicita şi pentru a ridica extrasul de carte funciară pentru informare.

De altfel, numărul extraselor de carte funciară eliberate online de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a crescut de două ori şi jumătate în ultimele douăsprezece luni. Dacă în luna octombrie 2017, cei aproape 3.000 de utilizatori au solicitat, prin intermediul internetului, 21.158 de extrase de carte funciară, în octombrie 2018, peste 4.000 de utilizatori au primit 53.097 de extrase şi au plătit 1.142.040 de lei pentru aceste documente. Creşterea este pusă pe seama protocoalelor de colaborare semnate de ANCPI.