Evenimentul Zilei > Social > Schimbare radicală a guvernului! Studenții vor avea 50% reducere la biletele de tren
Schimbare radicală a guvernului! Studenții vor avea 50% reducere la biletele de tren

Schimbare radicală a guvernului! Studenții vor avea 50% reducere la biletele de tren

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că studenţii vor beneficia de o reducere de 50% pentru călătoriile pe calea ferată.

Schimbare radicală a guvernului! Studenții vor avea 50% reducere la biletele de tren pe tot parcursul anului şi pe toate rutele.

„Acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi se modifică şi se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară şi m-am uitat şi la ce se întâmplă în restul Europei”. Este anunțul făcut de Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Premierul a dat mai multe exemple cu privire la reducerile acordate de diverse state europene studenţilor pentru călătorii.

„În Austria, studenţii au o reducere de 60%, iar, dacă aceştia călătoresc în grup, adulţii, însoţitorii călătoresc gratuit. Elevii şi ucenicii au gratuitate în schimbul unei taxe de 19,60 de euro pe an. În Belgia studenţii au până la 50% reducere. Putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte. Există şi carduri cu care în schimbul a 50 de euro pot avea orice zece călătorii pe orice distanţă.

În Bulgaria, studenţii până în 26 de ani au până la 56% reducere. În Cehia elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani au reducere de 75%. În Croaţia studenţii au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii. În Estonia studenţii au reducere de 30%, în Finlanda 30% reducere, studenţii şi elevii au reducere în Franţa de 50% la transportul feroviar”, a explicat prim-ministrul.

Schimbare radicală a guvernului! Studenții vor avea 50% reducere la biletele de tren

Potrivit acestuia, în Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 şi 50%, în Italia tinerii până în 30 de ani, nu doar studenţii, beneficiază de o reducere între 30 şi 50%, în timp ce în Lituania studenţii din această ţară sau din oricare alt stat al UE, precum şi elevii au o reducere de 50%.

În Luxemburg, studenţii de până la 30 de ani se bucură de transportul gratuit, în Polonia studenţii până în 26 de ani şi doctoranzii până în 35 de ani au reducere 51%, în Portugalia reducere de 25%, în Slovenia, până în 26 de ani – 30%, Spania – reducere 20% şi Suedia reducere la clasa a II-a şi oferte speciale de last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%, a precizat premierul. Florin Cîţu a adăugat că această măsură nu îi vizează şi pe elevi.

Studenții au reacţionat imediat la aflarea veştii

„Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017.

Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit.

Studenţii cer încetarea oricăror demersuri de limitare a gratuităţilor

Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, se mai arată în comunicatul  transmis de reprezentanții studenților.