Lituania îl va preda pe Nikolai Filipchenko, un agent al Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) condamnat în urmă cu doi ani. La rândul său, Rusia îi va elibera pe cetățenii lituanieni Yevgeny Mataitis și Tamidoita Aristidas.

Acordul de schimb include, de asemenea, un cetățean norvegian care a fost condamnat în Rusia și un alt cetățean rus.

Dainius Gaizauskas, președintele Comitetului Parlamentar pentru Securitate Națională și Apărare al Lituaniei, a înregistrat luni un proiect de lege care acordă  Președintelui republicii Lituaniene dreptul de a grația persoanele condamnate pentru spionaj și de a accepta schimburile de  spioni.

Conform surselor BNS, negocierile dintre Lituania, Norvegia și Rusia au durat câțiva ani.

Cetățeanul rus Nikolai Filipchenko a fost arestat în anul 2015 în Lituania, în timp ce călătorea spre Belarus din enclava rusă Kaliningrad. În luna iulie a anului 2017, o instanță din districtul Vilnius l-a declarat ca agent FSB și l-a găsit vinovat de spionaj. Instanța a decis că acesta a  folosit documente contrafăcute pentru a-și ascunde identitatea.

O instanță din Moscova l-a condamnat pe cetățeanul lituanian Aristidas Tamosaitis la 12 ani de închisoare în luna martie a anului 2016. În luna aprilie aceluiași an, o instanță regională din Kaliningrad l-a condamnat-o pe Yevgeny Mataitis, care are dublă cetățenie (lituaniană și rusă), la 13 ani de închisoare .

Moscova susține că ambii bărbați spionau pentru Lituania. Autoritățile din Lituania nu au dat nicio declarație oficială în această privință.