Scene șocante în SIRIA: militari americani umiliți de forțele rebele siriene susținute de Turcia. Trupele SUA au luat-o la goană printre rebelii care urlă ”Creștinii și americanii nu ce căuta printre noi”

Scene șocante în SIRIA: militari americani umiliți de forțele rebele siriene susținute de Turcia. Trupele SUA au luat-o la goană printre rebelii care urlă ”Creștinii și americanii nu ce căuta printre noi”

O serie de înregistrări video surprind umilințele și batjocura pe care le-au îndurat militarii americani, într-un oraș din nordul Siriei, în timpul intersectării cu rebelii sirieni susținuți de Turcia în lupta contra forțelor Statului Islamic regiunea respectivă.

Incidentele s-au petrecut în orașul al-Rai, aproape de granița cu Turcia, de unde luptătorii Statului Islamic au fost alungați recent de către Armata Siriană Liberă, (FSA- principala grupare rebelă care i se opune președintelui sirian Bashar Al-Assad), susținută de către forțele militare turce, în timpul unei incursiuni pe teritoriul nordic al Siriei demarată la sfârșitul lunii august.

Potrivit telegraph.co.uk, agresivitatea rebelilor față de americani ar arăta complexitatea păienjenișului de alianțe și dușmănii din Siria, unde mulți dintre aliații americanilor luptă unii contra altora, iar în sânul unora dintre grupările rebele suținute de SUA dospesc puternice sentimente antiamericane.

Luptătorii rebeli au fost surprinși zbierând din toți rărunchii împotriva americanilor, în timp ce camioanele acestora traversează în viteză gloata dezlănțuită.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Creștinii și americanii nu își au locul printre noi. Vor să pornească o cruciadă de cucerire a Siriei”, zbiardă un bărbat din întregistrarea video.  

Un altul urlă și mai tare: ”prietenii Statelor Unite sunt javre și porci. Au pornit cruciada împotriva Siriei și Islamului”.

Chiar dacă trupele americane din imagini nu poartă tradiționala uniformă militară, au însă armamentul specific și caschetele distinctive ale trupelor speciale SUA, mai scrie telegraph.co.uk.

Alte trupe americane sunt surprinse în timp ce privesc și ascultă aparent cu calm strigătele de ură ale rebelilor.

Potrivit lui Charles Lister, membru marcant al Institutului pentru Orientul Mijlocul din Regatul Unit, tensiunile ar fi izbucnit după ce rebelii FSA i-ar fi acuzat pe americani că susțin milițiile kurde cunoscute mai ales drept Unitățile de Protecția a Poporului (YPG – una dintre cele mai eficiente forțe terestre în lupta contra Statului Islamic de până în prezent, totodată unii dintre cei mai serioși și mai loiali aliați ai Statelor Unite, puternic afectat de intruziunea Turciei pe teritoriul nordic al Siriei). ”Este o mare greșeală din partea FSA. Va fi nevoie de multă diplomație pentru a face ca lucrurile să meargă”, spune Lister.

Nu este clar dacă agresivitatea la adresa americanilor a fost una spontană sau una executată la comanda superiorilor din FSA sau, de ce nu, chiar a Turciei care se opune isteric prezenței YPG în regiunea de nord a Siriei.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central american a declarat că incidentele sunt cunoscute și superiorii militari americani analizează cu atenție situația din regiune.