Evenimentul Zilei > Actualitate > „Scenariul Ucraina” în Siria: Putin aduce „voluntari” pentru a lansa ofensiva TERESTRĂ și masează elicoptere de ASALT
„Scenariul Ucraina” în Siria: Putin aduce „voluntari” pentru a lansa ofensiva TERESTRĂ și masează elicoptere de ASALT

„Scenariul Ucraina” în Siria: Putin aduce „voluntari” pentru a lansa ofensiva TERESTRĂ și masează elicoptere de ASALT

După doborârea de către ISIS a unui avion de pasager rus în Egipt, Moscova a trecut la contra-ofensivă împotriva jihadiștilor.

Forțele aeriene ruse au transferat un mare număr de elicoptere de asalt de la baza sa fortificată din Latakia la două baze aeriene la est de Homs, în prima linie a frontului cu ISIS, scrie Debka.

De la bazele Tiyas și Shayrat, forțele ruse intenționează să conducă ofensiva împotriva ISIS pentru reducerea presiunii asupra Homs, un oraș de un milion de locuitori și nod de comunicații în zona central-estică a Siriei.

Homs a ajuns sub amenințarea directă a teroriștilor pe 1 noiembrie, când trupele ISIS au capturat satul Mahin, din sudul orașului, nimicind Gărzile Revoluționare iraniene, trupele siriene și forțele Hezbollah care îi stăteau în cale.

Controlul asupra Mahin a deschis pentru ISIS și rebelii sirieni posibilitatea de a ajunge în suburbiile Homs și de a prelua controlul asupra autostrăzii strategice M5, care leagă orașul de capitala Damasc.

Un alt grup de elicoptere de luptă ruse este desfășurat acum la aeroportul militar din Hama pentru a bloca ofensiva pe care ISIS și Frontul Al-Nosra se pregătesc să o lanseze în nordul provinciei Idlib.

Și în această zonă, jihadiștii au realizat progrese. Pe 5 noiembrie, au cucerit de la armata siriană orașul strategic Morek, care controlează rutele care leagîă nordul de centru Siriei.

Potrivit unor surse din serviciile de informații, citate de Debka, un număr suplimentar de elicoptere este pregătit pentru a fi transferat în Siria din sudul Rusiei și din Peninsula Crimeea.

În mod evident, susțin analiștii de la site-ul israelian, Moscova se pregătește să preia de la iranieni, sirieni și Hezbollah munca grea a războiului pentru a opri avansarea ISIS.

Elicopterele sunt necesare pentru a sprijini această ofensivă lărgită a Moscovei.

Alte surse din serviciile speciale susțin că Rusia organizează unități de „voluntari” pentru a fi transferate în Siria din sudul țării și din estul Ucrainei, unde acum luptă alături de forțele pro-ruse din Donbas.

Sosirea acestora în Siria va adânci implicarea militară a Rusiei și anunță în același timp o intervenție terestră, în contradicție cu declarațiile lui Putin, care a afirmat că forțele sale se vor limita la lovituri aerien și la consiliere militară.

Așa-zișii voluntari ruși, în realitate militari cu contracte ai Moscovei, sunt implicați și în conflictul din estul Ucrainei, unde, de asemenea, Putin a declarat că forțele sale nu acționează.