Pentru postul de televiziune bTv, Yoncheva a declarat că la fiecare reuniune a Grupului anticorupție din Parlamentul European oferă informații despre scandalurile politice din Bulgaria, că l-a informat pe comisarul european pentru afaceri interne și că a avut o întâlnire de o oră cu șeful OLAF.

“Veți vedea rezultate foarte curând. Europa nu va tăcea cu privire la ceea ce se întâmplă în Bulgaria. Veți vedea în septembrie-octombrie rezultatele concrete ale muncii nostre”, a declarat Yoncheva.

Ea a comentat înregistrarea audio dată publicității, despre care se susține că e a premierului Boiko Borisov și din care rezultă că au existat presiuni, prin intermediul unei instituții nationale de reglementare, asupra unei companii private, că a avut loc un atac asupra unui candidat pentru postul de europarlamentar din partea opoziției, în toiul scandalului legat de casele de vacanță, anul trecut, că există informații în avans legate de data la care urmează să fie pus sub acuzare un ministrul adjunct.

“Cel mai îngrijorător este că în Bulgaria nu există o separație a puterilor, că un guvernant poate să distrugă o afacere care nu-i place; sper să nu fie a lui înregistrarea, lovește un opozant politic în vreme de campanie”, a spus Elena Yoncheva. Ea a făcut apel ca Procuratura să dovedească sau să respingă autenticitatea acestei înregistrări, dar a subliniat că încrederea în procuratură este una redusă, în urma unor alte asemenea înregistrări. De exemplu, scandalul “Alo, Vanio” (legat de verificarea unei discuții între Borisov și fostul șef al Vămilor, Vanio Tatov-n.trad.) nu a ajuns la niciun rezultat.

Potrivit spuselor Elenei Yoncheva, Parlamentul European lucrează în prezent pentru a face imposibile asemenea scheme. Ca exemplu, ea a menționat faptul că vor fi monitorizate măsurile anticorupție în fiecare stat, starea corupției și libertatea presei, iar la insistențele ei va exista o monitorizare specială a Bulgariei privind banii pe care Comisia Europeană îi va aloca pentru combaterea coronavirusului.

Legat de pozele date publicității despre premierul Borisov, una dintre acestea fiind cu prim-ministrul dormind în dormitorul de la Reședinta Boiana din Sofia, eurodeputata a spus că este anormal, nedemn și umilitor să fie fotografiat un om care doarme. “Dar te șochează, pentru că acestea sunt pozele degradării clasei politice din Bulgaria”, crede ea. Însuși Borisov a declarat că înregistrarea audio este una falsă, iar despre poze a spus că sunt materiale compromițătoare și montaj.

Conform Elenei Yoncheva, ultimele apariții ale omului de afaceri Vasil Bojkov, acuzat pentru 18 infracțiuni, arată că mediul de afaceri din Bulgaria a fost obligat să restituie fonduri către guvernanți; el tace, pentru că știe că va fi lovit, dar începe să vorbească atunci când e lovit. “Ei cred că nu vor fi loviți dacă tac, dar nu este așa. Clasa politică uită de sine, ea crede că este incontrolabilă, dar nu este așa”, a declarat eurodeputata și a făcut apel la mediul de afaceri să nu tacă.

Într-un comentariu cu privire la situația din Partidul Socialist Bulgar (BSP), Elena Yoncheva a declarat că stânga nu poate să câștige puterea la Sofia dacă se ocupă doar de birocrația sa internă și speră ca partidul să fie condus de un lider care să reușească să o unească.

“Eu voi susține orice lider vine cu un program clar – economic și social, pentru Bulgaria. Voi susține fiecare lider care va uni stânga, voi susține fiecare lider care va stopa luptele interne din partid”, a declarat ea. “Lupta împotriva corupției trebuie să fie condusă de cel mai mare partid de opoziție, dar nu cu declarații, ci prin anchete”, mai crede eurodeputata de la BSP, Elena Yoncheva. (Rador)