Scandalul Bercea Mondial. Voiculescu „a fentat” Curtea Supremă, interlopul a fost condamnat

Scandalul Bercea Mondial. Voiculescu „a fentat” Curtea Supremă, interlopul a fost condamnat

Atacul televiziunii Antena 3 asupra Justiției are o explicație: frica lui Dan Voiculescu de Curtea Supremă. Bercea Mondial a fost condamnat definitiv chiar de această instanță.

Scandalul arestării lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, aduce în prim plan cazul denunțătorului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Acesta a fost folosit de televiziunile controlate de familia Voiculescu pentru a ataca magistrații din fruntea Curții Supreme și a DNA. Ambele instituții au cerut apărarea independenței în acest caz. De ce a sărit Antena 3 să atace Justiția? Și Bercea Mondial și președintele onorific al PC, Dan Voiculescu, au probleme cu anchetele procurorilor. Deosebirea este că Bercea Mondial a fost condamnat, chiar de Curtea Supremă, pentru înjunghierea nepotului. Interlopul a încercat, timp de trei ani, tergiversarea procesului.

Teama de Supremă

Mogulul a avut o rețetă mai bună, el a fugit de judecătorii Curții Supreme ca de ciumă, după ce și-a dat demisia din Senat de trei ori. Dosarul său de corupție s-a dus la o instanță obișnuită, Tribunalul București. După șase ani de procese, Voiculescu fuge în continuare de o sentință definitivă în dosarul privatizării frauduloase a ICA. Tribunalul București l-a condamnat la cinci ani cu executare. Voiculescu are și alte motive pentru care nu agreează Curtea Supremă, această instanță a decis definitiv că el a fost „Felix”, colaboratorul Securității. „Evenimentul zilei” vă prezintă cum chichițele avocățești ale apărătorilor lui Voiculescu, și statutul de senator au fost mai bune ca cele ale lui Bercea Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sentința definitivă a venit după trei ani

17 februarie 2011. Ionuț Anghel este înjunghiat în plămâni de unchiul său Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

20 februarie 2011. Bercea Mondial este prins într- un cartier rău famat din București și reținut de procurori pentru tentativă de omor.

14 aprilie 2011. Procurorii Parchetului Curții de Apel Craiova l-au trimis în judecată pe Bercea Mondial, pe fiul său, Florin Sandu, zis „Ambasador” (complicitate la tentativă) și soția, Fănica Anghel, zisă Stela (mărturie mincinoasă).

22 februarie 2012. Tribunalul Olt dă prima sentință în dosar, Bercea Mondial, șapte ani și șase luni, „Ambasador”, șapte ani și șase luni, iar „Stela”, trei luni cu suspendare.

6 aprilie 2012. Dosarul ajunge pe rolul Curții de Apel Craiova, după ce toți condamnații au declarat apel.

1 noiembrie 2013. Curtea de Apel Craviova a majorat pedeapsa cu închisoarea cu executare la zece ani în cazul lui Bercea Mondial. „Ambasador” a primit opt ani de închisoare, iar Stela un an de închisoare.

19 decembrie 2013. Procesul a ajuns la Curtea Supremă, unde se judeca ultima cale de atac, recursul.

16 mai 2014. Curtea Supremă decide definitiv: Bercea Mondial, 8 ani și 9 luni, „Ambasador”, cinci ani și trei luni de închisoare, Stela un an de închisoare cu executare. Din pedeapsa lui Bercea Mondial va fi redusă perioada reținerii arestării acestuia, respectiv de la 20 februarie 2011 la 16 mai 2014.

Doi ani pentru evaziune

Bercea Mondial a mai fost condamnat defintiv de Curtea Supremă, într-un alt dosar, în 18 aprilie 2013, la doi ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Procesul a durat doi ani. Procurorii spun că, în perioada 2001- 2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă și împrumuturi financiare de 1.000.000 de euro, deși societățile implicate nu aveau relații comerciale.

Fuga de Justiție și joaca de-a demisia

24 septembrie 2008. Procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu.

4 decembrie 2008. Ancheta este finalizată, iar dosarul este trimis la Tribunalul București. 3 martie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă, după ce Voiculescu a fost ales senator.

29 iunie 2012. Judecătorii retrimit procesul la Tribunalul București, după ce Voiculescu și-a dat demisia din Senat.

7 noiembrie 2012. Pentru prima dată de când a fost trimis în judecată, Voiculescu s-a prezentat în fața judecătorilor.

20 decembrie 2012. Dosarul este retrimis la Curtea Supremă, după ce Voiculescu candidează și este ales senator.

5 februarie 2013. Curtea Supremă retrimite dosarul la Tribunal, după ce Voiculescu și-a dat din nou demisia din Parlament.

26 septembrie 2013. Tribunalul București a decis condamnarea lui Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare.

24 ianuarie 2014. Dosarul ajunge la Curtea de Apel București (completul format din judecătorii Stan Mustață și Florică Duță) după ce Voiculescu a contestat condamnarea, iar procurorii DNA cer 12 ani de închisoare.

29 aprilie 2014. Judecătorul Stan Mustață este reținut de procurorii DNA, fiind pus sub acuzare pentru fapte de corupție. 23 iunie 2014. Judecătorul Florică Duță s-a pensionat din magistratură.

1 iulie 2014. Este stabilit următorul termen din dosar, nu se știe ce complet va intra în sala de judecată.

Dosarul „Șantajul”, tergiversat

Dan Voiculescu mai este trimis în judecată pentru complicitate la șantaj, alături de fiica sa, Camelia Voiculescu, și de societățile Antena 3 și Antena Group. El ar fi știut de faptul că Sorin Alexandrescu, director Antena Group, l-ar fi șantajat pe un director de la RCS&RDS. Procesul a început pe 1 octombrie 2013, dar a fost amânat până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, iar acum se află pe masa unui judecător de Cameră Preliminară.