SCANDAL în MEDICINĂ. Premierul DĂNCILĂ, asaltat de mesajele biologilor
Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL în MEDICINĂ. Premierul DĂNCILĂ, asaltat de mesajele biologilor

Autor: | | 0 Comentarii | 3003 Vizualizari

Deși anul 2018 ar fi trebuit să prezinte o îmbunătățire la nivelul legii salarizării, chimiștii și biologii din România trag un semnal de alarmă prin care i-au semnalat premierului Viorica Dăncilă că lucrurile nu stau foarte bine la acest capitol.

Scandalul legat de noua lege a saalrizării continuă. Biologii, chimiştii şi farmacişti sunt, printre cei care reclamă că primesc salarii mai mici din 2018! nemulţumiţi, aceştia au scris un memoriu, pe care l-au înaintat Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi premierului Viorica Dăncilă:

"Prin prezenta, subsemnații biologi, biochimiști și chimiști din sistemul public de sănătate, vă înaintăm prezentul MEMORIU, revenind la memoriile noastre înregistrate ANTERIOR intrării în vigoare a Legii Unitare a Salarizării, prin care atrăgeam atenția asupra gravului impact salarial pe care îl suferim noi ca specialiști. Spuneam atunci, cunoscând faptul că România se află în mijlocul unei crize severe a resurselor umane în sănătate, dar și în mijlocul unui hățiș legislativ privitor la salarizarea personalului din sistem, ca ne vedem nevoiți să formulăm următorul memoriu în apărarea intereselor categoriei profesionale a biologilor, biochimiștilor și chimiștilor care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare de pe teritoriul din României. Vă aduceam la cunoștință faptul că aplicarea Legii Unitare a Salarizării în sectorul sanitar sub actuala formă ce fusese prezentată opiniei publice reprezintă o discriminare netă față de categoria profesională pe care o reprezentăm. Prezența noastră ca specialiști în cadrul laboratoarelor medicale (compartiment paraclinic), face ca Laboratorul în sine să reprezinte o secție particulară și distinctă a sistemului sanitar, nu doar în România, ci și în cadrul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, unde profesia omologă este cea de “Clinical Chemist” sau “Biomedical Scientist”, iar în Statele Unite ale Americii de „Medical Scientist”. Sindicatele din Educaţie ameninţă cu proteste. Nemulţumirile sunt legate de salarii şi de blocarea posturilor din sistem

Conform formei actuale a legii ce a intrat în vigoare cu data de 01.01.2018, noi, în calitate de categorie profesională ce efectuează, parafează și asumă în totalitate un act medical, ne aflam în situația de a “primi” o mărire salarială de 25% FICTIVA (fiind vorba in fapt de scăderi salariale conform fluturașilor de salarii), în timp ce asistenții medicali a căror activitate o îndrumăm și coordonăm, vor primi integral mărirea salarială preconizată în noile grile. Considerăm că acest fapt reprezintă o mare discriminare a acestei categorii profesionale “minoritare” în sistemul sanitar, dar care efectuează un act medical care stă în proporție de 70-75% la baza stabilirii diagnosticului.

Din cauza noii grile de salarizare, s-a ajuns astfel ca un biolog, biochimist sau chimist principal, care are cel puțin 9 ani de vechime, sa aibă un salariu (coeficient 1,96 in grila de salarizare) la nivelul unui asistent medical (coeficient in grila de salarizare 1,74). În sistemul sanitar, sunt biologi, biochimiști sau chimiști care au 5, 4 sau 3 ani de facultate la care se adaugă 2 ani de Masterat.De asemenea, la aceste studii se adaugă doctorate obținute în tară sau străinătate. Mai mult, există specialiști care au și activitate științifica concretizata în studii relevante la nivel internațional. In aceeași măsura, sunt afectați și biologii sau biochimiștii care lucrează in învățământul medical superior și care sunt plătiți conform unei grile de salarizare asemănătoare.

Cum este posibil ca un asistent medical, cei mai mulți cu studii postliceale, sa aibă un salariu cat un absolvent de facultate și masterat? Salariul unui biolog sau chimist principal cu ultima gradație in sistemul sanitar a fost mereu la nivelul unui medic specialist de laborator (coeficient 3.96 in grila de salarizare). După cum se observă, anumite categorii de bugetari au fost total ignorate. S-a încălcat grav această mult trâmbițată deviză, “Studii egale = Salarii egale”.

In atare condiții, așa cum am solicitat și prin nenumărate memorii depuse anterior prezentului către diverse autorități, va solicitam: 1) modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimiștii și chimiștii principali de la 1,96 la 3,96, cu modificarea proporțională și pentru biologii, biochimiștii și chimiștii specialiști și debutanții din sistemul sanitar și învățământul superior medical, și 2) ca mărirea salarială să se aplice cu data de 1.01.2018 pentru cei din sistemul sanitar, astfel încât echipa de personal angrenată în efectuarea investigațiilor paraclinice de laborator (medic cu specialitatea medicină de laborator, biolog, biochimist, chimist, asistent medical) să fie tratată în mod unitar, eliminând astfel posibilitatea creării unor noi inechități, frustrări, inexistente până acum, mai ales ca efortul bugetar ar fi NESEMNIFICATIV raportat DOAR la numărul nostru de specialiști, NU SI LA IMPORTANTA NOASTRA PENTRU SISTEMUL MEDICAL.

In continuare, facem câteva precizări în legătura cu situația biologilor, biochimiștilor șichimiștilor medicali din sistemul public de sănătate:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate