Evenimentul Zilei > International > Scandal în lumea serviciilor secrete. Lider a fost suspendat pentru că spiona cetățenii
Scandal în lumea serviciilor secrete. Lider a fost suspendat pentru că spiona cetățenii

Scandal în lumea serviciilor secrete. Lider a fost suspendat pentru că spiona cetățenii

O comisie a scos la iveală abuzuri și încălcări ale legii comise de un înalt oficial.

Scandal uriaș în lumea serviciilor secrete, după ce un nume important din domeniu a fost destituit. Este vorba despre Lars Findsen, șeful serviciului de informații militare din Danemarca. El a fost concediat, alături de alți doi colegi, din cauza probelor care au arătat încălcarea legislației din această țară.

De anchetă s-a ocupat un organism de supraveghere independent. Serviciul de informații ar fi spionat cetățenii danezi în ultimii șase ani. Organismul independent de supraveghere, numit și Consiliul de supraveghere a activităţii de intelligence din Danemarca (DIOB) a transmis că Serviciul de informaţii militare a realizat operaţiuni care au încălcat legea daneză, operațiuni printre care se aflau și colectarea sau difuzarea de informaţii private despre cetăţeni danezi, conform celor de la perol.ro.

Comisia a mai acuzat serviciul că i-a furnizat informaţii false, a ascuns alte fapte în perioada 2014-2020 şi nu a investigat posibile cazuri de spionaj în interiorul Ministerului Apărării.

De asemenea, scandalul este în plină desfășurare, iar Trine Bramsen, ministrul Apărării din Danemarca a anunțat că a fost demarată o anchetă amplă pentru a cerceta cazul. „Vom cerceta cu toată seriozitatea această problemă. Este important pentru mine să subliniez că lupta pe care o ducem să combatem amenințările împotriva Danemarcei nu se va opri pe durata acestei anchete”, a anunțat Trine Bramsen.

În scandal mai apare și fostul șef al serviciului de informații, Thomas Ahrenkiel. El lucra în Ministerul de Externe și ar fi trebuit să preia un post diplomatic, în Germania, la 1 septembrie.

Pentru că era șeful serviciului de informații militare din Danemarca, Lars Findsen autorizațiera privilegiat și deținea o autorizație care îi permitea accesul la informații clasificate. Ca parte a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în Danemarca, la fel ca și în România, se echivalează informațiile naționale clasificate cu informațiile NATO clasificate, pe niveluri de secretizare în felul următor:

Strict secret de importanţă deosebită – NATO top secret
Strict secret – NATO secret
Secret – NATO confidenţial
Secret de serviciu – NATO restricted