„Nu sunt un outsider, sunt în avans”, a declarat Didier Raoult (foto). Directorul IHU din Marsilia este convins că a găsit un tratament pentru coronavirus. El pledează pentru utilizarea clorochinei, un madicament antimalaric.

Didier Raoult se bazează în special pe un test făcut pe 24 de pacienți. Trei sferturi au fost vindecați după șase zile. Totuși, metodele sale nu sunt aprobate de corpul medical. Mulți medici precizează că nu a fost efectuat niciun studiu clinic în acest caz și că, prin urmare, este mult prea devreme pentru a declara victoria.

Însă speranța s-a născut, cel puțin în rândul mai multor politicieni francezi care au insistat ca guvernul să se ocupe rapid de activitatea doctorului Didier Raoult.

Testat pozitiv pentru coronavirus, Christian Estrosi (Les Republicains, LR) a folosit clorochina. „Am senzația că sunt vindecat. Sunt în mare formă. Am decis să am încredere în profesorul Raoult, a spus el, la șase zile de la începerea tratamentului.

„Când, așa cum a spus președintele Republicii, războiul este declarat, nu există timp să experimentăm pe șoareci timp de șase luni. Din momentul în care există o soluție testată pe un anumit număr de pacienți care pare să dea roade, nu văd de ce Franța ar fi privată de acest medicament”, a estimat Estrosi.

Testastă și ea pozitiv, deputata Valérie Boyer (LR) a decis de asemenea să urmeze tratamentul doctorului Didier Raoult.

„După un examen cardiac, am fost de acord să urmez tratamentul recomandat de profesorul Didier Raoult la Marsilia, pe bază de clorochină. Am încredere în acest profesor și în echipele sale și aș dori să le mulțumesc pentru speranța pe care ne-o dau în fața Covid-19 ”, a explicat ea pe Twitter.
De altfel, într-un mail adresat palatului Elysee, șapte deputați ai LR l-au presat pe președintele Emmanuel Macron să ia în serios chestiunea folosirii clorochinei.

„Vom fi noi ultimii care vom decide să combatem boala eficient?”, au întrebat deputații. Încă de duminică, Bruno Retailleau, președintele grupului LR din Senat, i-a cerut guvernului să nu „rămână în urmă”. „De ce nu se folosește clorochina?”, a întrebat și el, pe postul France Inter.

Bruno Retailleau a precizat că clorochina nu este scumpă dar că marile laboratoate farmaceutice doresc doar „să facă bani” pe spatele cetățenilor, îndemnându-l pe directorul general al Sănătății să le spună tuturor spitalelor din Franța să pornească tratamentul cu clorochină.

Însă unii deputați socialiști au făcut un apel la prudență. Totuși, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a anunțat luni seara că clorochina va fi accesibilă „echipelor medicale care o vor cere”.

Cu toate acestea, Înaltul Consiliu al Sănătății Publice a recomandat să nu fie utilizată, cu excepția formelor severe. Dezbaterea despre clorochină abia începe…