Evenimentul Zilei > International > Scandal diplomatic între Rusia și Serbia. Reacția președintelui sârb
Scandal diplomatic între Rusia și Serbia. Reacția președintelui sârb

Scandal diplomatic între Rusia și Serbia. Reacția președintelui sârb

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat Moscova că s-a coborât până la 'primitivism şi vulgaritate' într-un atac la adresa sa lansat de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.  

Maria Zaharova, a afirmat săptămâna trecută într-o postare pe Facebook că la întâlnirea de la Casa Albă s-ar fi aşezat mai bine în faţa preşedintelui american Donald Trump în celebra poziţie a actriţei Sharon Stone din filmul ”Basic Instinct”, relatează Reuters şi postul de radio Eho Moskvî.

Serbia este aliatul cel mai apropiat al Moscovei în Balcani, dar preşedintele Aleksandar Vucic irită de multă vreme Rusia prin încercările sale de a căuta relaţii mai bune cu Occidentul, notează Reuters.

Într-o reacţie televizată de la Bruxelles, Vucic a declarat: ‘Maria Zaharova vorbeşte în cele mai multe cazuri despre ea însăşi, iar primitivismul şi vulgaritatea pe care a arătat-o vorbeşte despre ea şi, pentru Dumnezeu, despre cei care au plasat-o pe ea acolo’.

El a făcut un pas în această direcţie săptămâna trecută, când s-a deplasat la Washington şi a semnat vineri un acord de îmbunătăţire a relaţiilor economice cu Kosovo, provincie sârbă care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, pe care Belgradul şi Moscova nu o recunosc. Semnarea documentului a avut loc la Casa Albă, după discuţii între Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti, sub auspiciile SUA.

Într-un comentariu la discuţiile sârbo-kosovare de la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a publicat o fotografie pe Facebook în care apare Vucic în timpul întâlnirii cu Donald Trump aşezat pe un scaun la o distanţă apreciabilă în faţa preşedintelui american, completând-o cu o imagine a actriţei Sheron Stone în celebrul film din 1992 ‘Basic Instinct’, în timpul unui interogatoriu la poliţie, transmite Agerpres.

‘Dacă sunteţi invitat la Casa Albă, iar scaunul pe care staţi a fost pus în aşa fel încât pare că vă aflaţi la un interogatoriu, ar trebui să staţi ca în poza numărul 2. Oricine aţi fi. Credeţi-mă’, a scris Zaharova.

Maria Zaharova şi-a actualizat postarea duminică, cerându-şi scuze şi spunând că afirmaţiile sale au fost înţelese greşit, potrivit site-ului defenceromania.ro.

Într-o încercare de a opri un potenţial incident diplomatic, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a telefonat duminică după-amiază preşedintelui Serbiei, au confirmat Moscova şi Belgradul. ‘Interlocutorii au constatat că relaţiile dintre Serbia şi Rusia sunt sincer prieteneşti. Ei şi-au reiterat totodată voinţa de a continua să lucreze la implementarea proiectelor comune şi de a se sprijini reciproc pe plan internaţional’, a transmis agenţia de presă rusă oficială TASS.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: