Evenimentul Zilei > International > SCANDAL DIPLOMATIC. Croația a INTERZIS intrarea pe teritoriul său a cetățenilor și mașinilor sârbe
SCANDAL DIPLOMATIC. Croația a INTERZIS intrarea pe teritoriul său a cetățenilor și mașinilor sârbe

SCANDAL DIPLOMATIC. Croația a INTERZIS intrarea pe teritoriul său a cetățenilor și mașinilor sârbe

Croația a interzis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor și mașinilor sârbe. Anunţul a fost făcut de poliția de frontieră din această ţară, după ce Serbia a interzis miercuri seara traficul autovehiculelor de transport marfă și a produselor croate.l

"Titularii de pașapoarte sârbe și mașinile înmatriculate în Serbia nu pot intra în Croația până la noi ordine", a declarat un ofițer de poliție croat, pentru Reuters, prin telefon de la Bajakovo. Acesta este principalul punct de trecere a frontierei între cele două foste republici iugoslave, relatează Agerpres.

Serbia a interzis miercuri seara traficul autovehiculelor de transport marfă și a produselor croate în cadrul unei dispute între cele două țări în legătură cu numărul mare de migranți care le trec frontierele, relațiile dintre cele două state ajungând astfel la cel mai scăzut nivel de la înlăturarea de la putere a fostului lider sârb Slobodan Milosevic în 2000, subliniază Reuters.

Potrivit France Presse, Croația intenționează astfel să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecționa fluxul de migranți și refugiați spre Ungaria și România. Peste 44.000 de migranți ce fug de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa au intrat în Croația prin Serbia într-o săptămână.

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migranților spre Ungaria, o țară ce și-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croația a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest, amintește sursa citată, mai precizează Reuters.