Evenimentul Zilei > EVZ Special > Scandal de spionaj Rusia-Japonia. Un jurnalist, acuzat de spionaj militar și arestat
Scandal de spionaj Rusia-Japonia. Un jurnalist, acuzat de spionaj militar și arestat

Scandal de spionaj Rusia-Japonia. Un jurnalist, acuzat de spionaj militar și arestat

În pofida unor pași importanți făcuți în trecutul apropiat, relațiile dintre Rusia și Japonia rămân extrem de încordate.

În 25 decembrie, rușii au reținut un jurnalist japonez la Vladivostok, sub acuzația de spionaj militar. Ziaristul era bănuit că se interesa de „capacitățile de atac și apărare pe care Rusia le are în Orientul Îndepărtat”, anunța Ministerul de Externe într-o notă oficială.

După mai bine de o lună de detenție, jurnalistul nipon a fost eliberat din închisoare. I s-au dat 72 de ore la dispoziție să părăsească Rusia. A doua zi, s-a confirmat că nu mai era pe teritoriul slav!

Potrivit Moscow Times, incidentul are legătură cu unul similar petrecut în Japonia acum trei ani. Atunci, autoritățile nipone au arestat un fost angajat al SoftBank sub acuzația de divulgare a secretelor comerciale. Yutaka Araki (48 de ani) a fost bănuit că, în schimbul unor sume de bani, le-a oferit unor diplomați ruși (spioni SVR – Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse, acuză Tokyo) tehnică de fabricație pentru diferite echipamente din domeniul comunicațiilor.

„Regretăm faptul că Japonia s-a abonat la speculațiile anti-rusești din Occident, aplecâncu-se asupra subiectului uzat al spionajului”, a reacționat la vremea respectivă Ambasada Rusă la Tokyo.

Relațiile ruso-japoneze sunt marcate de o dispută care durează de zeci de ani cu privire la Insulele Kurile, din Pacific, ocupate de sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nici până în această zi nu există un tratat oficial de pace, ca să marcheze sfârșitul războiului, semnat între Moscova și Tokyo!