Totul a pornit de la un mesaj controversat pe care liderul de la Casa Albă l-a transmis pe Twitter în contextul violenţelor de stradă generate de cazul George Floyd.

Printre vorbele grele, Giuliani le-a reproşat celor doi prezentatori – Piers şi Susanna Reid – că a rămas treaz până la 1:00 pentru a intra în legătură video cu ei.

Giuliani a apărut la emisiunea difuzată de ITV pentru a discuta despre tensiunea rasială care continuă în SUA în urma morții lui George Floyd, de săptămâna trecută.

Tragicul incident a generat proteste Black Lives Matter pe tot globul şi a agitat spiritele inclusiv în cadrul matinalului care are audienţe-record în Marea Britanie.

După replicile protocolare de la început, dialogul celor doi a intrat în impas când Piers a citat mesajul lui Trump: „Când începe jaful, începe şi tragerea.”

Explicând că aceste cuvinte reprezentau un citat al unui șef de poliție american rasist din anii 1960, Piers i-a spus lui Rudy:

„Niciodată nu ar fi trebuit să spună asta și ar trebui să fii suficient de mare pentru a admite că nu ar fi trebuit s-o spună.”

Republicanul a replicat: „L-ai interpretat greșit în mod intenționat. A fost un avertisment exact și asta s-a întâmplat de fapt, oamenii au fost uciși.”

Giuliani şi-a continuat pledoaria spunând că Trump „nu are un os rasist în corpul său”.

Piers a răspuns contrariat: „Am citat din propriul său tweet, despre ce vorbești?

Nu-mi pasă dacă a știut (de unde vine citatul) sau nu, de ce dracu folosește un astfel de limbaj inflamator?”

Giuliani a răspuns: „Se întâmplă să fiu în favoarea adevărului și a dreptății.”

Piers a spus că avocatul american a părut „complet nebun” şi i-a transmis: „ai pierdut complotul”.

Schimbul a devenit apoi personal, iar Giuliani a atacat cariera lui Piers în SUA, concediat de la CNN.

„Toată lumea din America știe că ești un jurnalist eșuat. Știu ce s-a întâmplat cu emisiunea ta, Piers, și îmi amintesc greșelile pe care le-ai făcut și îmi amintesc că ai fu-ut-o”, a spus aliatul lui Trump.

„Puteți spune orice doriți despre mine, încercați să creați violență în țară”, a replicat moderatorul.

Imediat, Piers şi Susanna și-au prezentat scuzele telespectatorilor pentru limbajul obscen al lui Giuliani, dar americanul a insistat că nu a înjurat.

„Acum minți din nou, nu am folosit obscenitatea. Exact asta îi faci președintelui Trump”, a completat fostul primar al New York-ului.

Mulți dintre cei care au urmărit disputa au comentat pe reţelele de socializare că fostul politician numit cândva „primarul Americii” nu a înjurat de fapt.

Dar când Susanna i-a cerut să lămurească ce a spus, Giuliani a refuzat, în timp ce continua să se lupte cu Piers într-un schimb din ce în ce mai incomod.

Piers i-a spus: „Am avut stomacul să mă ridic și să spun că cultura armei tale este complet scăpată de control și inacceptabilă.

Ați venit aici, ați fost nepoliticos și abuziv. Sună neclintit, ești cineva pe care îl admiram.”

În cele din urmă, legătura video cu americanul iritat a fost întreruptă, iar Piers le-a spus telespectatorilor:

„Doar pentru a reaminti, totul a început când am citit un tweet al președintelui Statelor Unite.

Problema este că el este avocatul lui Trump, iar când oamenii sunt prieteni cu cei mai puternici oameni din lume, ar trebui să țină cont și să le spună când greșesc.

“Ce nu spui este ceea ce Rudy a spus doar pentru că asta face lucrurile de 10 ori mai rele”.

Conform Daily Star, el a adăugat: „Oricine a jignit asta, îmi pare rău – nu mă așteptam să meargă așa.”

Interesant de subliniat este şi faptul că Piers s-a împrietenit cu Trump după ce a câștigat sezonul șapte al show-ului tv Celebrity Apprentice, găzduit în trecut de actualul preşedinte al SUA.