Evenimentul ZileiActualitateScandal COVID-19! China blochează echipa OMS. Cum e acoperită originea pandemiei

Scandal COVID-19! China blochează echipa OMS. Cum e acoperită originea pandemiei

Scandal COVID-19! China blochează echipa OMS. Cum e acoperită originea pandemiei
OMS a declarat că China a blocat accesul în țară al echipei trimise de organizație pentru a descoperi de unde a pornit Coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că China a blocat intrarea în țară a echipei de cercetători care trebuia să identifice originea Coronavirus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că doi cercetători de la UN plecaseră deja din țările lor spre Wuhan când au fost informații că autoritățile din China nu au aprobat încă toate permisiunile necesare ca ei să poată intra în țară.

Aranjamentele au fost stabilite dinainte și aprobate de China în avans.

China a blocat accesul în țară cercetătorilor trimiși de OMS

„Sunt foarte dezamăgit de aceste vești. Am luat imediat legătura cu oficialii chinezi seniori și le-am reamintit că această misiune este o prioritate pentru OMS și întreaga echipă internațională”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă de la Geneva, marți.

Acesta a mai specificat că „OMS era foarte încântată să ducă misiunea la capăt cât mai rapid posibil și că cercetătorii au fost asigurați că Beijingul face eforturi pentru a fluidiza procedura interna și de a le permite acestora accesul cât mai curând”.

Doctorul Michael Ryan, director executiv OMS, a declarat că „a fost o problemă legată de viză și că unul dintre cercetători s-a întors deja acasă, în timp ce celălalt așteaptă într-o a treia țară, nespecificată”.

Oficialii OMS negociază de mult timp cu cei de la Beijing pentru a le permite accesul unor cercetători să viziteze câteva zone cruciale în determinarea originii virusului prima dată apărut în decembrie 2019 și care este foarte probabil să se transmită de la un animal la oameni.

În luna mai 2020, OMS a fost de acord să conducă o anchetă pentru răspunsul global împotriva pandemiei după ce mai mult de 100 de țări au semnat o rezoluție prin care cereau o probă independentă.

China a ascuns detalii despre Covid-19?

Câteva documente ce nu ar fi trebuit publicate indică faptul că China nu s-a ocupat de problemă așa cum ar fi trebuit să facă imediat după depistarea virusului Covid-19.

Ryan a mai declarat că echipa a sperat să fie „doar o problemă de logistică, o problemă de birocrație care să poată fi rezolvată în primele ore și să le permită cercetătorilor să-și facă treaba cât mai repede posibil”.

SUA și Australia sunt au fost primele când a venit vorba să critice China pentru răspunsul slab după primul contact cu pandemia, acuzând Beijngul că au a ascuns de restul lumii gravitatea situației, cauzând astfel o pandemie globală care ar fi necesitat un răspuns drastic mult mai devreme, scrie CNN.


Accesează: