Evenimentul Zilei > Actualitate > Saudiții au anunțat formarea unei COALIȚII ISLAMICE împotriva terorismului
Saudiții au anunțat formarea unei COALIȚII ISLAMICE împotriva terorismului

Saudiții au anunțat formarea unei COALIȚII ISLAMICE împotriva terorismului

Arabia Sauditî a anunțat că 34 de state, majoritatea musulmane, s-au alăturat unei noi alianțe militare, pentru a lupta contra terorismului. Un centru comun de operațiuni va fi înființat în capitala saudită, Riad, scrie presa locală, citată de BBC News.

Țări din Asia, Africa și lumea arabă sunt implicate în alianță, doar principalul rival din regiune, Iranul, nu se numără printre acestea.

Demersul vine în contextul unei presiuni internaționale pentru ca statele din Gofl să facă mai mult împotriva Statului Islamic. Ministrul saudit al Apărării, Mohammed bin Salman, a declarat că noua alianță va coordona eforturile împotriva extremiștilor din Irak, Siria, Libia, Egipt și Afganistan.

Afganistanul, Irakul și Siria nu fac parte din coaliție. „Această inițiativă vine din dorința lumii islamice de a lupta contra acestui cancer care este extremismul și care distruge lumea islamică”, a spus Prințul Mohammed. În prezent, fiecare țară luptă contra terorismului pe cont propriu, așa că o coordonare a eforturilor este foarte importantă, a spus el. Coaliția nu se va concentra doar asupra luptei contra ISIS, dar nu au fost date mai multe informații pe această temă.

Când au anunțat formarea coaliției, s-a arătat că Islamul interzice „corupția și distrugerea lumii”, iar terorismul reprezintă „o încălcare gravă a demnității și drepturilor omului, în special dreptul la viață și la securitate”/

Arabia Saudită face parte din coaliția condusă de SUA care lupăt contra ISIS și conduce o intervenție militară în Yemen, împotriva rebelilor șiiți Houti.
Lista celor 34 de state membre cuprinde: Arabia saudită, Bahrain, Bangladesh, Benin, Ciad, Comoros, Coasta de Fildeș, Djibouti, Egipt, Gabon, Guinea, Iordania, Kuweit, Liban, Libia, Malaezia, Maldive, Mali, Maroc, Mauritania, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Qatar, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Togo, Tunisia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Yemen.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.