Îndelungata absență de pe scena publică a lui Kim a dat naștere la speculații despre starea de sănătate a acestuia și locul unde s-ar putea afla.

Mai ales după ce liderul comunist a lipsit de la cea mai mare sărbătoare a țării, ziua de naștere a liderului fondator și bunicului său, Kim Ir Sen.

Marți, site-ul NK PRO, care monitorizează evenimentele din Coreea de Nord, a raportat imagini luate dintr-un satelit comercial care arată mișcări ale unor vase folosite adesea de către Kim și apropiații său în zona Wonsan, scrie Reuters.

Informațiile vin după ce, săptămâna trecută, un site american, 38 North, care de asemenea monitorizează mișcările și evenimentele din Coreea comunistă, a obținut imagini din satelit cu ceea ce se crede a fi trenul personal al lui Kim într-o gară care deservește vila sa personală din Wonsan.

Oficiali din Coreea de Sud și Statele Unite spun că este plauzibil ca liderul să se afle acolo, posibil pentru a evita să fie expus la noul coronavirus, și s-au declarat sceptici față de unele informații de presă că ar fi suferind grav.

Oficialii avertizează, totuși, că sănătatea lui Kim Jong Un și locul unde se află sunt secrete bine păstrate și că informații credibile sunt greu de obținut.

Ultima dată când presa oficială nord-coreeană a vorbit despre locul unde se afla Kim, acesta prezida o ședință din 11 aprilie, însă aceeași presă a relatat despre scrisori și mesaje diplomatice pe care le-ar fi trimis aproape zilnic.

Complexul balnear al lui Kim de la Wonsan, aflat pe coasta de est a țării, este format din mai multe vile de oaspeți și deservit de o plajă particulară, un teren de baschet și o gară privată, potrivit experților în imagistica din satelit.

O pistă de aterizare a fost distrusă anul trecut cu buldozerul pentru a se construi în loc o pistă de echitație, în timp ce un hangar pentru ambarcațiuni din apropiere adăpostește iahtul de lux al lui Kim, Princesse 95, evaluat la 7 milioane de dolari în 2013.

„Este una dintre casele sale preferate”, declară Michael Madden, un politolog expert în probleme nord-coreene de la Stimson Center, citat de Reuters. El a comparat afinitatea lui Kim pentru Wonsan cu stațiunea preferată a lui Trump, Mar-a-Lago, din Florida.

Madden afirmă că liderul comunist ar deține circa 13 reședințe în întreaga țară, deși nu utilizează regulat decât jumătate dintre ele.

„Toate sunt dotate și pregătite pentru a servi drept cartier general pentru lider, așadar toate sunt echipate pentru ca țara să poată fi condusă de acolo.”

Wonsan este unul dintre cele mai mari și mai bine amenajate complexuri, dar are și un amplasament util pentru Kim, care îi permite acestuia să ajungă cu ușurință în alte regiuni, de-a lungul coastei, sau să revină rapid la Phenian cu trenul privat sau pe o autostradă specială, folosită doar de familia Kim și de câțiva înalți oficiali, a mai spus Madden.

Stațiunea Wonsan are și o valoare simbolică pentru dinastia Kim: aici, Kir Ir Sen, fondatorul Coreei de Nord, a debarcat împreună cu trupele Armatei Roșii pentru a lua controlul țării.

Unii experți cred că Wonsan este locul de naștere al lui Kim Jong Un, în parte pentru că a petrecut primii săi ani de copilărie în palatul familiei de aici, însă date oficiale despre locul său de naștere nu sunt cunoscute.

Bucătarul japonez Kenji Fujimoto, care a lucrat pentru familia Kim și a vizitat Wonsan, a povestit în memoriile sale că tânărul Kim Jong Un descria cum se dădea aici cu rolele, juca baschet, conducea jet sky-uri și se bălăcea în piscina vilei.

Mai târziu, au apărut imagini cu Kim bând aici cu baschetbalistul Dennis Rodman, un bun prieten al său, când acesta a vizitat Coreea de Nord în 2013.