Evenimentul Zilei > International > Unul din cei șase militanți Hezbollah uciși în raidul israelian de ieri era fiul lui Imad Moughniyeh, fostul lider militar al grupării Hezbollah
Unul din cei șase militanți Hezbollah uciși în raidul israelian de ieri era fiul lui Imad Moughniyeh, fostul lider militar al grupării Hezbollah

Unul din cei șase militanți Hezbollah uciși în raidul israelian de ieri era fiul lui Imad Moughniyeh, fostul lider militar al grupării Hezbollah

Unul din cei șase membri ai Hezbollah ucişi ieri în raidul israelian ce a vizat partea siriană a platoului Golan este fiul lui Imad Moughniyeh, până în 2008 șeful operațiunilor clandestine a grupării șiite libaneze, a anunţat o sursă apropiată mişcării libaneze, potrivit AFP.

“Şase membri ai Hezbollah, între care comandantul militar Mohammad Issa, unul din responsabilii dosarului Irak-Siria, precum şi Jihad, fiul lui Imad Moughniyeh (comandant militar asasinat în 2008), au fost ucişi astăzi în raidul israelian”, a afirmat sursa citată.

Moughniyeh a fost, până în 2008, principalul lider militar, responsabil de toate operațiunile de culegere de informații și campaniile de atentate ale milițiilor șiite libaneze. Statele Unite l-au acuzat că a ucis cei mai mulți cetățeni americani decât orice alt militant islamist înainte de atentatele din 2001. El a fost asasinat în 2008 când o bombă a fost detonată de la distanță în timp ce Moughniyeh trecea pe lângă vehicul într-un cartier din capitala siriană Damasc.

Anterior, Israelul a a anunţat că efectuat un raid aerian în partea siriană a platoului Golan împotriva unor “elemente teroriste” care pregăteau atacuri împotriva statului israelian.

Raidul a avut loc lângă Quneitra, nu departe de linia de demarcaţie dintre partea siriană a platoului Golan şi partea ocupată de Israel, a mai indicat sursa israeliană.

Armata şi aviaţia israeliene au efectuat mai multe atacuri împotriva poziţiilor militare siriene de la începutul conflictului în Siria, în martie 2011. În luna decembrie, Siria a acuzat Israelul de a fi efectuat două raiduri în regiunile controlate de regim din provincia Damasc.

Ministerul sirian de Externe a cerut ulterior Naţiunilor Unite să impună sancţiuni împotriva Israelului, susţinând că statul israelian "a comis o crimă atroce împotriva suveranităţii Siriei".