Sărbătoarea Vecinilor, la Arad

Sărbătoarea Vecinilor, la Arad

La Arad va avea loc, marţea viitoare, prima ediţie a sărbătorii dedicate vecinilor. „European Neighbours’ Day” este un eveniment organizat în mai multe ţări europene, dar şi în Canada.

Iniţiatorii proiectului din Arad sunt administraţia locală, asociaţiile de locatari şi uniunea administratorilor de bloc.

„Sărbătoarea Vecinilor, European Neighbours’ Day, este un eveniment care are loc în toată Europa şi chiar în Canada. Este o zi în care vecinii pot să se întâlnească şi se cunoască, şi îşi spun mai mult decât un „bună ziua” grăbit. Este o idee care a făcut ca aceste comunităţi să fie mai unite, mai prietenoase, şi până la urmă, să fie mai fericite, pentru că dacă nu ai o relaţie bună cu vecinii, nu poţi să ai o viaţă bună. În România, cred că suntem primii care organizăm acest eveniment”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Prăjituri şi cafea

Participanţii la „European Neighbours’ Day” pot aduce prăjituri, sucuri sau mici gustări. „Nu este vorba de spectacole sau concerte, ci de a se aduna într-un loc, în apropierea casei, în curtea blocului, în curtea unui vecin sau în locul de joacă pentru copii dintre blocuri. Dacă cineva doreşte, poate să îşi servească vecinii cu o cafea, o prăjtură, un sandviş”, a mai spus Corina Drăghici.

Inventată de un român

Sărbătoarea a fost inventată în anul 2000, în Franţa, de Atanase Perifan, un român care era viceprimar într-un arondisment al Parisului. Scopul acestei sărbători este cunoaşterea şi împrietenirea vecinilor, iar la ediţia de anul trecut s-a înregistrat o participare record: peste 8,5 milioane de persoane din 29 de ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News