Cele şapte greşeli ale lui Steve Jobs

Cele şapte greşeli ale lui Steve Jobs

Până să ajungă Steve Jobs să-şi vândă gadgeturile cu sutele de milioane a avut câteva eşecuri lamentabile.

iPod, iPhone, iPad şi gama Machintosh sunt fără îndoială produsele care au cocoţat Apple în topul marilor companii de pe Wall Street, devansând giganţii care fac afaceri cu petrol. În cariera sa, Steve Jobs s-a înşelat de 7 ori. Iată care sunt cele mai slabe gadgeturi pe care fostul şef al Apple le-a scos pe piaţă şi nu au avut succes. Apple III (1980). În opinia lui Steve Wozniak, primul partener al lui Steve Jobs, proiectul acestui computer a fost o lecţie: "nu lăsa un om de marketing să facă o treabă de inginer". De fapt, Apple III a venit ca propunere de la departamentul de marketing al companiei. A fost anunţat în 1980, însă din cauza unor probleme tehnice, proiectanţi au întors computerul în laboratoare. După ce a reapărut pe piaţă nu s-a bucurat de un prea mare succes. În `84 a fost scos de pe linia de producţie.

Apple Lisa (1983). Trebuia să vină în continuarea succesului pe care îl avusese Apple II, un computer foarte popular în vremea la aceea. Se dorea unul de bussiness. Iniţial trebuia să fie făcut de Steve Wozniak, primul partener al lui Jobs, dar pentru că acesta a plecat din Apple, proiectul a fost preluat de inginerul Ken Rothmuller, care trecuse pe la HP. Lisa venea cu un sistem de operare care se dorea a fi unul revoluţionar, GUI. Iar specialiştii din vremea respectivă l-au apreciat. Însă preţul computerului Lisa i-a ţinut departe pe cumpărători. Apple trebuia să recupereze câteva milioane de dolari pe care îi investise în acest proiect. Când a fost lansat a costat aproape 10.000 de dolari (echivalentul a 22.000 de dolari astăzi). În prima jumătate a lui 1983, după lansare, au fost vândute 13.000 de computere. Un mai târziu, deşi Apple se aştepta la vânzări de 80.000 de bucăţi, s-au vândut doar în jumătate. În scurt timp, proiectul a fost abandonat.

NeXT (1988). A fost compania pe care Steve Jobs a creat-o imediat după ce a fost îndepărtat de la Apple. Cele mai cunoscute produse ale lui NeXT au fost un computer şi un sistem de operare. N-au avut prea mult succes, însă nici nu a mai apucat să facă altele pentru că Jobs s-a întors la prima iubire, iar Apple i-a "înghiţit" firma. Computerul NeXT a fost vândut între anii 1988 şi 1990.

Ne puteți urmări și pe Google News

Twentieth Anniversary Macintosh (1997). A fost un computer personal care a fost lansat odată cu aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea companiei Apple. Designul era unul futurist pentru vremea respectivă, însă preţul, 7.500 de dolari, i-a ţinut departe pe cumpărători. S-au produs doar 12.000 de bucăţi.

MobileMe (2000). E un fel de strămoş al iCloud. Iniţial, proiectul le permitea utilizatorilor sistemului de operare OS 9 să-şi ridice într-un nor virtual, mail-uri, fotografii şi diverse alte lucruri. Ulterior, aplicaţia s-a extins şi la telefoane, dar şi celelalte computere ale Apple. Sistemul nu s-a bucurat de succes. Cei de la Apple speră să rezolve această problemă printr-un program, iCloud.

Power Mac G4 Cube (2000). Cum ar fi să ai un computer într-un vas dreptunghiular de porţelan. Steve Jobs a zis că e ok, lumea l-a contrazis. În 2000 a scos pe piaţa Power Mac G4 Cube, un computer care prelua o parte din design-ul de la NeXT cube. După un an nu a mai fost produs. Singurul succes a fost faptul că artiştii l-au pus ca exponat la Muzeul Artei Moderne din New York. ROKR (2005). Vă vine să credeţi că înaintea lui iPhone un telefon Motorola rula piese prin iTunes? Telefonul ROKR a fost lansat în luna septembrie a lui 2005, în urma unui eveniment pe care însuşi Steve Jobs l-a prezentat. iTunes a rămas, colaborarea cu cei de la Motorola s-a încheiat în 2006. În aceşti ani, cele două companii au încercat să dea lovitura cu trei modele ROKR: E1, E2, E6. Nu au reuşit.