Şapte filme se bat pe trofeul Bucureşti IFF

Şapte filme se bat pe trofeul Bucureşti IFF

Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută în România, iar 90% dintre ele reprezintă debuturi în lungmetraj.

Directorul artistic al festivalului, Andrei Creţulescu, a definitivat recent lista de filme din competiţie – din eclectica selecţie nu lipsesc câteva dintre cele mai titrate titluri ale anului cinematografic 2010: "Winter’s Bone", "Exit through the Gift Shop" sau "Animal Kingdom". "Abel" este debutul în regie al actorului mexican Diego Luna (devenit celebru cu rolul din filmul lui Alfonso Cuaron, "Y tu mama tambien") este povestea unui baiat care, estompând graniţa dintre realitate şi fantezie, preia, în absenţa tatălui său, responsabilităţile de cap al familiei; filmul a fost lansat la Sundance 2010 şi a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului International de Film de la Cannes din acelaşi an.

"Animal Kingdom" este primul film al australianului David Michod (de asemenea autor al scenariului) analizează lupta dintre un clan matriarhal de infractori şi poliţia din Melbourne. Lungmetrajul a primit Marele Premiu al Juriului la Sundance 2010, iar Jacki Weaver care, în rolul şefei clanului, a transformat-o pe Lady Macbeth într-un soi de Albă ca Zăpada, a fost nominalizată la Oscar si Globul de Aur pentru Cea mai buna actriţă în rol secundar.

"Beyond", care reprezintă debutul în regie al celebrei actriţe Pernilla August, este o dramă de familie ale cărei capete de afiş sunt doi dintre cei mai iubiţi actori suedezi ai momentului: Noomi Rapace (alias Lisbeth Salander, eroina trilogiei "Millenium") şi soţul ei, Ola Rapace; filmul a câştigat premiul secţiunii Settimana de la Critica a Festivalului International de la Veneţia 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Exit through the Gift Shop" (foto), debutul în regie al legendarului artist grafician stradal Banksy, expune fără mănuşi, dar cu extrem de mult umor şi ironie, viaţa din spatele marilor lansări şi expoziţii de artă dovedind, încă o dată, că talentul şi celebritatea nu au nimic în comun. Considerată de mulţi drept un film de ficţiune excelent deghizat în documentar, pelicula lui Banksy a fost nominalizată la premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar.

"Four Lions" este primul film de cinema al britanicului Chris Morris (devenit actor cult în urma rolurilor din serialele "The Brass Eye" şi "The IT Crowd" ). Filmul oferă o perspectivă cu totul nouă asupra unui subiect fierbinte – ideologia terorismului musulman, prezentată din interior şi în notă comic-absurdă. Lansată la Sundance in 2010, această satiră ultra-deranjantă a primit premiul BAFTA 2011 pentru Cel mai bun debut.

"Meek’s Cutoff" este regizat de o cunoştinţă mai veche a Bucureşti IFF, Kelly Reichardt (anteriorul sau film, "Wendy and Lucy", a fost selecţionat în competiţia de acum doi ani a festivalului). Lungmetrajul este un percutant eseu despre rasism şi intoleranţă, fixat într-o epocă în care aceste noţiuni nu existau ca atare – America secolului XIX; filmul a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2010.

"Winter’s Bone" este cel de-al doilea lungmetraj al Debrei Granik (primul ei film, "Down to the Bone", a primit premiul FIPRESCI la Veneţia 2004) şi a fost caracterizat de Andrei Creţulescu drept "un corespondent cinematografic al curentului alt. country – pe un libret shakesperian". Filmul a primit Marele Premiu al Juriului şi Premiul pentru scenariu la Sundance 2010 şi a fost de patru ori nominalizat la Oscar.

Juriul din acest an al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti este compus din cineastul român Radu Gabrea (preşedinte), Necati Sonmez, documentarist de succes care debutat în regie cu filmul "Theo's Gaze" şi curator al festivalului Zilele documentarului de la Istanbul, Umberto Rossi, critic de film şi cercetător, director al website-ului cinemaeteatro.com şi autor al unei serii de eseuri despre cinematografia din Georgia, Iran, Ungaria si Israel, şi Marian Crişan, regizor premiat cu Palme d’Or pentru scurtmetrajul "Megatron" (2008).