Conducerea României ar fi putut arăta altfel dacă, în ultimii ani, nu ar fi apărut dosare ale DNA în care au fost puși sub acuzare personaje importante din vârful ierarhiei politice, precum Victor Ponta sau Sebastian Ghiță. Mai mulți denunțători, ale căror mărturii au stat la baza anchetelor răsunătoare, spun, acum, că au fost șantajați și au dat declarații sub presiune, de teamă. Principalul „vârf de lance” al așa-zisei lupte anticorupție în dosare „grele”, precum cel al fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, al fostului deputat Sebastian Ghiță sau al fostului premier, Victor Ponta, este Mircea Negulescu, zis „Portocală”.

Răzvan Alexe, principalul denunțător în aceste cazuri, instrumentate de DNA Ploiești, recunoaște, acum, că „Portocală” l-a șantajat. Prin aceleași metode, au fost folosiți și alți denunțători care apar în dosarele în care au fost puși sub acuzare sau trimiși în judecată politicieni, oameni de afaceri sau funcționari publici de rang înalt.

Declarații la comandă

Într-o declaraţie de inculpat, dezvăluită de luju.ro, dată la data de 20 aprilie 2017, înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în dosarul 427/P/2014, Răzvan Alexe a recunoscut că procurorul Mircea Negulescu l-a ameninţat cu arestarea şi, sub aceste presiuni, a acceptat să facă denunţuri la comandă, în schimbul statutului de martor cu identitate protejată. Pe baza denunţurilor omului de afaceri, Negulescu a făcut multe alte dosare, în special fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma. În anul 2017, identitatea protejată este anulată prin ordonanţă şi martorul-cheie a revenit sub numele real de Alexe Răzvan.

În această situație, acesta relatează despre toate anchetele în care a dat declaraţii: „Referitor la denunţul formulat în cursul anului 2014, arăt că în acea perioada eram arestat la domiciliu şi sub presiunea generată de eventualitatea unei noi arestări preventive ale mele, în contetul în care procurorul Mircea Negulescu mi-a spus[…] că mă poate aresta din nou în alte dosare, mi-a solicitat să-l ajut cu denunţuri”, a dezvăluit Răzvan Alexe. El a mai adăugat că „procurorul Negulescu Mircea, în absolute toate anchetele în care am fost cercetat, a dorit declaraţii compromiţătoare la adresa lui Cosma Vlad şi a familiei acestuia”.

Andreea Cosma dezvăluie alți denunțători

Răzvan Alexe nu este singurul denunțător care a dezvăluit că a fost șantajat de „Portocală”. Deputatul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, cea care a declarat, recent, că a fost hărțuită de „Portocală”, a formulat o plângere penală, adresată procurorului șef al Parchetului Curții de Apel, în care îl acuză pe Mircea negulescu de abuz în serviciu, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare la mărturie mincinoasă, constituire de grup infracțional organizat, omisiunea sesizării și șantaj. În document, deputatul arată cum a fost cercetată penal, în calitate de notar public, de Mircea Negulescu, într-un dosar din anul 2013. După 11 luni, timp în care „Portocală” a pus, ilegal, sechestru pe documentele originale din notariat, un alt procuror, Luminița Cristea, a dispus clasarea cauzei.

În timpul anchetei, susține Andreea Cosma, Negulescu i-a spus că va clasa dosarul ei doar dacă tatăl ei, Mircea Cosma își va da demisia din funcția de președinte al CJ Prahova. Tot în aceeași perioadă, deputatul a aflat despre alți doi oameni de afaceri, cercetați de Negulescu, „ce erau șantajați să dea declarații nereale” despre Mircea Cosma, în schimbul libertății lor. Este vorba despre Nicolae Onea și Marian Țărândă, arestați într-un dosar de evaziune fiscală. Omul de afaceri Nicolae Onea, un cunoscut al lui Răzvan Alexe, a declarat că, încă din anul 2014 a sesizat, la DNA, abuzurile procurorului Negulescu, pe vremea când „Portocală” lucra la Parchetul Curții de Apel Ploiești.