Procurorii DNA au făcut publice o parte din mesajele trimise de Mariana Rarinca, unei rude (n.r. cumnatul) a preşedintei ICCJ,  Livia Stanciu.

Potrivit referatului DNA, totul începe atunci când Livia Stanciu se afla în procedura de numire în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru al doilea mandat. Mariana Rarinca l-a sunat pe  cumnatul acesteia și l-a rugat să se deplaseze la Galați, pentru că ar fi vorba de o problemă legată de cumnata lui.

Martorul s-a întâlnit cu Rarinca Mariana în Galați, ocazie cu care aceasta i-a comunicat că nu poate să se ducă acasă, pentru că la poartă sunt două mașini de la televiziune, care o așteaptă să le dea informații despre activitatea soţului Liviei Stanciu, avocatul Adrian Stanciu (decedat în martie 2011).

Inculpata i-a spus martorului că televiziunile sunt interesate de persoana lui pentru că Livia Stanciu, soția sa, este în procedura de reînvestire pentru funcția de președinte al ÎCCJ. Inculpata a precizat că televiziunile sunt „la poarta ei, ….personal și încă unul de la…..”, și că televiziunile sunt interesate de orice amănunte picante. Rarinca Mariana i-a spus martorului și că televiziunile i-au oferit bani mulți pentru informații referitoare la Adrian Andrei Stanciu, soțul persoanei vătămate.

În continuare, martorul arată că inculpata i-a spus că ar fi plătit datorii ale lui Adrian Andrei Stanciu  după decesul acestuia (care a avut loc în martie 2011). Rarinca Mariana i-a cerut martorului să vorbească cu persoana vătămată pentru ca aceasta să îi remită 20.000 de euro drept compensație pentru datoriile plătite de inculpată în numele lui Adrian Andrei Stanciu. Deși martorul i-a cerut inculpatei explicații cu privire la împrejurările în care a plătit aceste datorii. Inculpata Rarinca Mariana i-a cerut martorului să vorbească cu partea vătămată, pentru ca aceasta să îi dea inculpatei 20.000 de euro în schimbul promisiunii că aceasta îi va da pace.

 

Ulterior aceste întâlniri, martorul a primit un număr de patru mesaje tip text de la inculpata Rarinca Mariana, astfel:

  • „nu pot sa mai aştept . Nu o sa vă placă dar mam hotărît sa numai ţin cont decît de mine şi de ai mei .Cineva vă avea musafiri neplăcute la usa”” – din data de 16.10.2013, ora 10:27:54
  • „Am semnat cu o tel şi voi spune tot ce ştiu cu date concrete şi cu martori dna ma ignorat total dar eu am plătit o parte din datorii şi vreau banii” – din data de 03.12.2013, ora 15:34:43;
  • „Voi pune şi pe internet” – din data de 03.12.2013, ora 15:35:57;
  • „Sunt în drum spre Bucureşti nu mai am milă de nimeni .o sa iasă aşa de urît încât poate sa şi dea demisia am vrut doar banii mei” – din data de 13.12.2013, ora 10:16:07.

După ce a primit al patrulea mesaj, martorul.s-a supărat și a sunat-o pe cumnata sa, partea vătămată, să o întrebe dacă a luat legătura cu Rarinca Mariana. Martorul i-a spus cumnatei sale că inculpata pretinde că le-a dat creditorilor, în numele acestuia, suma totală de 20.000 de euro și acum are pretenția ca suma respectivă să-i fie dată pentru a nu se duce la presă. Faptele inculpatei Rarinca Mariana, din perioada anterior menţionată, relevă că inculpata a luat rezoluţia infracţională de a săvârşi infracţiunea de şantaj asupra persoanei vătămate, iniţiind punerea în executare a acesteia.

Abia după ce a reuşit să contacteze nemijlocit persoana vătămată, inculpata şi-a atins scopul urmărit, săvârşind infracţiunea de şantaj, prin ameninţarea persoanei vătămate cu darea în vileag a unor fapte imaginare și a constrâns-o astfel să dea suma de 20.000 euro în scopul de a dobândi pentru sine în mod injust un folos patrimonial.

Astfel, după ce într-o convorbire telefonică i-a pretins în mod expres persoanei vătămate suma de 20.000 de euro, pentru ca inculpata să nu transmită presei informații, compromițătoare în opinia sa, la adresa persoanei vătămate și a soțului acesteia, la data de 03.06.2014, inculpata i-a trimis persoanei vătămate patru mesaje text, în intervalul orar 18:13 – 19:17 (ora afişată de telefonul persoanei vătămate, conținutul acestora fiind redat integral în procesul-verbal întocmit la data de 04.06.2014).

Conținutul primului mesaj confirmă existența unei comunicări anterioare cu prilejul căreia inculpata i-a pretins persoanei vătămate o sumă de bani.

De asemenea, acest mesaj conține amenințarea adresată de inculpată persoanei vătămate că va divulga toate informaţiile pe care le cunoaşte cu privire la persoana sa, sugerându-i în acelaşi timp persoanei vătămate să îi remită suma de bani solicitată pentru că, în caz contrar, va suferi consecinţe mult mai grave.

Reiterând ameninţarea şi în mesajele ulterioare, inculpata Rarinca Mariana subliniază totodată că efectul divulgării informaţiilor compromiţătoare pe care le deţine va fi și mai grav, mai ales pentru că persoana vătămată deţine o funcţie foarte importantă în sistemul judiciar din România. În acest sens, reţinem că în al treilea mesaj transmis, inculpata face referire la un fax de la locul de muncă, prin intermediul căruia persoana vătămată urma să primească datele pe care inculpata ameninţa că le va da presei.

Coroborând rezultă că Rarinca Mariana a avut convingerea că funcţia persoanei vătămate o obligă pe aceasta să evite implicarea într-un scandal public şi să cedeze relativ uşor, în sensul de a-i remite suma pretinsă.

În ultimul mesaj din data de 03.06.2014, inculpata îi transmite un ultimatum persoanei vătămate şi îi comunică modalitatea prin care trebuie să i se remită banii, respectiv prin poştă.

Pentru a spori gravitatea amenințărilor adresate persoanei vătămate, inculpata Rarinca Mariana a utilizat un număr de telefon, pe care persoana vătămată nu-l cunoștea, cu ajutorul căruia a transmis două mesaje cu un conținut care sugerează că provin de la un jurnalist interesat să valorifice în mass media o posibilă informație referitoare la o faptă compromițătoare pentru persoana vătămată.

comunicaţiilor efectuate de către inculpată ulterior datei de 03.06.2014.

În mesajul transmis persoanei vătămate în ziua de 04.06.2014 la ora 20:47:16, inculpata Rarinca Mariana a solicitat din nou să i se plătească anumite sume de bani pentru a nu divulga informaţii presei. De asemenea inculpata a ameninţat că, în situaţia în care persoana vătămată nu îi plăteşte sumele pretinse, va obţine aceleaşi sume de bani de la presă, ca răsplată pentru informaţiile date.

În acest sens în ziua de 08.06.2014, la ora 15:42:34, RARINCA MARIANA, a contactat un operator, utilizator al postului telefonic cu numărul de apel ……. iar înainte ca apelul să fie preluat de acesta, a fost întâmpinată cu următorul mesaj al robotului telefonic: „Ați sunat la…….. Pentru a lăsa un mesaj apăsați tasta unu. Pentru operatoare apăsați tasta zero.”. Aşadar, pentru că persoana vătămată nu a cedat şi nici măcar nu a dat semne că ar accepta să fie şantajată, inculpata şi a pus în practică ameninţarea şi a contactat un trust de presă important .