Evenimentul Zilei > EVZ Special > Șansă incredibilă pentru omenire! Vânătoarea de planete a dat roade! Un alt „Pământ” în univers
Șansă incredibilă pentru omenire! Vânătoarea de planete a dat roade! Un alt „Pământ” în univers

Șansă incredibilă pentru omenire! Vânătoarea de planete a dat roade! Un alt „Pământ” în univers

Misiunea NASA de vânătoare de planete TESS a găsit prima astfel de formațiune cu potențial locuibil, de dimensiunea Pământului care orbitează o stea la aproximativ 100 de ani-lumină de Terra.

 

Descoperirile au fost anunțate în cadrul celei de-a 235-a reuniuni a American Astronomical Society, luni, la Honolulu. Planeta face parte dintr-un sistem multi-planetă din jurul TOI 700, o mică stea rece-M-pitică din constelația Dorado.

Aceasta are aproximativ 40% din masa și dimensiunea soarelui și jumătate din temperatura de suprafață. Planeta este cunoscută sub numele de TOI 700 d, una dintre cele trei care orbitează steaua. Este la distanța potrivită pentru a deține apa lichidă la suprafața stelei.

Astronomii și-au confirmat descoperirea folosind capacitățile infraroșii ale telescopului spațial Spitzer de la NASA, cu observații ulterioare. De asemenea, au modelat mediul potențial al planetei pentru a investiga în continuare locuința acesteia.

Descoperirea este interesantă pentru astronomi, deoarece este una dintre puținele planete potențial locuibile descoperite în afara sistemului nostru solar care se întâmplă să fie de dimensiunea Pământului.

TOI 700 d este cea mai exterioară dintre cele trei planete, completând o singură orbită în jurul stelei la fiecare 37 de zile pe Pământ. Din steaua sa mai mică, planeta primește aproximativ 86% din energia pe care soarele nostru o furnizează Pământului. Planeta este gândită a fi blocată în ordine, ceea ce înseamnă că o parte este întotdeauna în lumina zilei.

Celelalte două planete din sistem, TOI 700 b și c, sunt diferite. Planeta cea mai interioară, b, este de dimensiunea Pământului și stâncoasă ca planeta noastră și se învârte în jurul stelei la fiecare 10 zile de Pământ. A doua planetă, c, este considerată a fi gazoasă și între dimensiunile Pământului și Neptunului, completând o orbită la fiecare 16 zile de Pământ.

„TESS a fost proiectat și lansat special pentru a găsi planete de dimensiunea Pământului care orbitează stele din apropiere”, a declarat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizică la sediul NASA din Washington. „Planetele din jurul stelelor din apropiere sunt mai ușor de urmărit cu telescoape mai mari în spațiu și pe Pământ. Descoperirea TOI 700 d este o constatare esențială pentru TESS. Confirmarea dimensiunii planetei și a statutului de zonă locuibilă cu Spitzer este un alt câștig pentru Spitzer pe măsură ce se apropie. sfârșitul operațiunilor științifice din ianuarie”.

Inițial, steaua a fost clasificată incorect ca fiind mult mai fierbinte, determinându-i pe astronomi să creadă că planetele care orbitează ar fi prea aproape și fierbinți pentru a susține viața.

Dar cercetătorii, inclusiv elevul liceului Alton Spencer, care lucrează cu echipa TESS, au subliniat eroarea.
„Când am corectat parametrii stelei, dimensiunile planetelor sale au scăzut și ne-am dat seama că cea mai exterioară era cam de dimensiunea Pământului și în zona locuibilă”, a declarat Emily Gilbert, de la Universitatea din Chicago.

„În plus, în 11 luni de date nu am observat nicio flacără din partea stelei, ceea ce îmbunătățește șansele ca TOI 700 d să fie locuibil și să faciliteze modelarea condițiilor sale atmosferice și de suprafață.”
Pe viitor, misiuni precum Telescopul spațial James Webb al NASA, lansat în 2021, ar putea determina dacă planetele au atmosfere și compoziții ale acestora.

Simulările de mediu create de cercetători folosind datele TESS au relevat o planetă care s-ar putea comporta foarte diferit de a noastră. Deoarece este blocat în ordine, modul în care se formează norii și vântul poate fi străin pentru noi.

O altă premieră pentru TESS este descoperirea unei planete orbitând pe două formațiuni precum soarele. ca Tatooine în filmele Star Wars.

Planeta TOI 1338 b a fost găsită la 1.300 de ani-lumină distanță în constelația Pictor. Este singura planetă din sistem cu două stele. Este între dimensiunile Neptun și Saturn și experimentează eclipsele obișnuite de la stelele sale.

OI 1338 b este siluetat de stelele sale gazdă. TESS detectează doar tranzitele de la steaua mai mare
Stelele se învârt în jur pe orbită la fiecare 15 zile, cu una cu 10% mai masivă decât soarele nostru, iar cealaltă este mai scăzută și mai rece.
Planeta a fost găsită de un elev de la liceul Scarsdale, Wolf Cukier. Acesta făcea stagii pentru centrul de zbor spațial Goddard al NASA, vara, când a descoperit ceva în datele stelelor TESS.

„Mă uitam la date despre tot ceea ce voluntarii semnalaseră ca un binar eclipsant, un sistem în care două stele se înconjoară între ele și, din punctul nostru de vedere, se eclipează reciproc pe orbită”, a spus Cukier. „La aproximativ trei zile de stagiu, am văzut un semnal de la un sistem numit TOI 1338. La început am crezut că este o eclipsă stelară, dar momentul nu a fost greșit. S-a dovedit a fi o planetă”, titrează CNN.