Sanda Nicola, imaginea ştirilor B1

Sanda Nicola, imaginea ştirilor B1 Sanda Nicola. Sursa foto: Arhiva EVZ

Jurnalista revine cu o nouă atitudine la pupitrul ştirilor, de luni până vineri, de la ora 20.00.

Sanda Nicola povesteşte, într-un interviu EVZ, despre revenirea la statutul de prezentator de ştiri şi despre ce va face pentru a aduna mai mulţi telespectatori în faţa televizorului.

EVZ: Cum e să te reîntorci la ştiri? Sanda Nicola: Eu n-am mai pre zentat ştiri din 2006. Au trecut cinci ani în care piaţa media s-a schimbat foarte mult, obiceiurile de consum ale publicului s-au schimbat şi ele. Cât despre mine, ce să mai spun? Am trecut prin foarte multe întâmplări personale şi profesionale care m-au modificat substanţial, iar asta se reflectă mult şi în felul în care abordez profesia.

Cum este Sanda Nicola ca prezentatoare de ştiri? Încerc să fiu eu în orice împrejurare, să evit crisparea şi emfaza nejustificată, să nu fiu stridentă, dar nici monotonă. Când lucram la Realitatea, am primit la un moment dat o scrisoare de la un telespectator care mă ruga din tot sufletul să vorbesc mai rar. Acelui telespectator îi promit că voi ţine cont de sugestia lui. Avea dreptate, chiar "turuaim" pe anumite ştiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce vei face pentru a aduna mai mulţi telespectatori în faţa televizorului? Când vine vorba despre omul din prim-plan e mult subiectivism la mijloc. Oamenii te plac sau nu. Unii vor să te vadă zilnic fiindcă le transmiţi o energie bună, alţii zapează peste tine repede- repede ca să nu-ţi vadă figura, fiindcă îi enervezi. Între tine şi ei e o barieră de care s-ar putea să nu treci, indiferent de câtă pregătire ai. Contează foarte mult felul în care te percep, iar percepţiile se construiesc uneori în baza unei singure grimase care n-a dat bine într-un context. Eu n-am multe mijloace prin care să-i determin pe oameni să mă placă mai mult decât pe alţi prezentatori. Nu-mi rămâne decât să fac cât pot eu de bine această meserie, să mă prezint cu de cenţă şi mult respect în faţa lor.

Ce prezentator admiri, din punct de vedere profesional? Cred că nu e prezentator TV în ţara asta care să nu-i fie tributar Andreei Esca. Cu toţii am învăţat câte ceva de la ea, fiecare a împrumutat ceva din stilul ei. Pe Vlad Petreanu l-am apreciat întotdeauna şi e o mare bucurie să fim din nou colegi.

Vei aduce şi un aer "occidental" în prestaţia ta de prezentator? Eu am lucrat pentru staţii TV din afară, am făcut şcoală în SUA şi în Marea Britanie. Cred că e greşit să vorbim despre un stil BBC sau CNN. La CNN, de exemplu, veţi vedea mari deosebiri între ceea ce face Richard Quest şi ce face Jim Clancy. Unul e extrem de mobil, în mimică şi în gestică, te surprin de adesea cu tonalităţi foarte înalte, celălalt e aşezat şi rezervat în atitudine. Nu e un şablon care se aplică tuturor angajaţilor staţiei. Cred că publicul român nu e mai pretenţios decât cel din alte părţi. N-am de gând să vin cu un aer "occidental" peste români; ar fi un fals.