Evenimentul Zilei > Actualitate > Sancțiuni de ochii lumii. Unde au găsit oamenii lui Voiculescu încălcări la vaccinarea anti-COVID
Sancțiuni de ochii lumii. Unde au găsit oamenii lui Voiculescu încălcări la vaccinarea anti-COVID

Sancțiuni de ochii lumii. Unde au găsit oamenii lui Voiculescu încălcări la vaccinarea anti-COVID

La cererea Ministerului Sănătăţii, Direcția de Sănătate Publică Suceava a aplicat primele sancțiuni la un centru de vaccinare din Rădăuți.

Au fost aplicate deja primele sancțiuni la un centru de vaccinare din Rădăuți. Medicul coordonator de acolo nu a respectat programările de vaccinare.

La Spitalul din Rădăuți, care deține singurul centru de vaccinare, medicul coordonator al acestuia a fost sancționat.

În urma unui control dispus de Ministerul Sănătății, DSP l-a sancționat medic cu o amendă de 5000 RON. El nu ar fi respectat ordinea programărilor.

DSP Suceava a aplicat primele sancțiuni la un centru de vaccinare

Incidentul a avut loc în perioada 15 – 23 ianuarie. Atunci au fost imunizate 563 de persoane care se încadrau în etapa a II-a.

Controlul, efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Suceava la cererea Ministerului Sănătăţii, a avut ca scop verificarea modului de aplicare în acest centru a Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19.

Ministerul Sănătății a emis un comunicat  în care explică ce s-a întâmplat. Persoanele care veneau la imunizare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare.

Verificarea se face pe bază de CNP. Ele nu erau verificate nici dacă se află pe listele de pacienți programări.

„Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe WhatsApp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate al pacienţilor programaţi.

În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau mesajelor sms. În cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie pe baza declaraţiei acestora”, se explică în comunicat.

Ce nereguli au identificat inspectorii DSP?

Inspectorii de la DSP au descoperit că pe listele de programare apăreau mulți pacienți care nu aveau date de contact.

Inițial, centrul din Rădăuți a fost organizat doar pentru prima etapă: pentru personalul medico-sanitar. Centrul nu a fost însă reoptimizat pentru etapa a II-a.

„Centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare şi pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotaţie”, a indicat Ministerul Sănătăţii.