Ideea a fost dezvoltată de Matteo Salvini în timpul unui live pe Facebook, corectând „deriva moderată” a partidului său.

De fapt, vineri, fostul secretar al președinției consiliului, Giancarlo Giorgetti, explicând motivul pentru care Salvini l-a pus la cârma „diplomației” Ligii Nordului, a declarat: „Ieşirea din euro nu mai este un obiectiv politic al partidului nostru “.

”Noi nu vrem să ieșim – a reiterat Giorgetti – Însă nu mai suntem singurii care spun că trebuie să se schimbe multe. Din două motive: tratatele au fost scrise într-o altă eră geologică; era Merkel e pe punctul de a se încheia. Acum, nu mai merge aşa. Cum putem concura cu giganții chinezi cu normele noastre actuale privind ajutoarele de stat? Cum poţi avea o țintă a inflației de 2%?”

”Ar fi o jignire dacă ne-am gândi că oamenii serioşi  pot cădea în acest joc al partidelor. Este clar că schimbarea moderată a Ligii este doar o glumă. Au fost și rămân elementul de vârf al unei drepte radicale și periculoase”, explică pe Facebook Dario Parrini (Pd).