Evenimentul Zilei > International > „Salvatorii Planetei”, dezbinați de Holocaust
„Salvatorii Planetei”, dezbinați de Holocaust

„Salvatorii Planetei”, dezbinați de Holocaust

Exterminarea evreilor a devenit obiect de discordie pentru mișcarea „Extinction Rebellion”, care tocmai a lansat un val de proteste mondial.

Fondatorul mișcării anarhiste ecologiste „Extinction Rebellion” (XR), Roger Hallam, a declarat miercuri într-un interviu pentru ziarul german Die Zeit că Holocaustul a fost „doar o prostie în plus a istoriei”.

Filiala XR din Germania a reacționa furibund la afirmațiile liderului.

Britanicul Hallam, de 53 de ani, a explicat pentru Die Zeit că genocidele s-au tot repetat în cursul ultimelor cinci secole.

„Am putea spune că este ca un eveniment obișnuit”, a spus anarhistul. „Realitatea este că milioane de oameni au fost uciși cu regularitate, în circumstanțe crude, de-a lungul istoriei.” De aceea, Holocaustul nu ar fi decât „o simplă prostie în plus a istoriei”, a declarat Hallam.

Liderul XR a mai afirmat și că toată cultura pocăinței, pe care s-a construit indentitatea germană după sfârșitul celui de-Al II-lea Război Mondial, paralizează poporul german. „Un traumatism împins la extrem poate crea o paralizie care împiedică tragerea de învățăminte”, a mai spus Hallam.

Filiala germană a Extinction Rebellion a denunțat prompt afirmațiile șefului, declarându-l persona non grata în Germania.

„Ne distanțăm categoric de declarațiile lui Roger Hallam, care minimalizează și banalizează Holocaustul”, a scris aceasta pe Twitter. „Roger încalcă principiile XR care nu tolerează antisemitismul și nu mai este binevenit la XR Germania.”

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a condamnat și el aceste cuvinte, afirmând că exterminarea evreilor a fost „inumană în singularitatea sa”.

Editura germană Ullsten, la rândul ei, a anunțat că renunță să publice cartea lui Hallam.

„Extinction Rebellion”, o mișcare ecologistă anarhistă, apărută în Marea Britanie la sfârșitul lui 2018, propovăduiește nesupunerea civică pentru a constrânge guvernele să ia măsuri împotriva încălzirii globale.

La începutul lui octombrie, XR a lansat un val mondial de acțiuni în toată lumea; activiștii săi s-au suit pe avioane, au paralizat aeroporturi, metrouri (!), s-au lipit cu superglue (!) de clădiri, în vreme ce alții au blocat poduri și șosele.