Evenimentul Zilei > International > Salbă nucleară în Polonia
Salbă nucleară în Polonia

Salbă nucleară în Polonia

În timp ce alte țări europene s-au angajat să renunțe la energia atomică, Polonia vrea să construiască șase centrale până în 2043.

Dacă majoritatea polonezilor cunosc ce înseamnă centralele nucleare, inclusiv din documentarele despre catastrofa de la Cernobîl, Polonia este una din rarele țări europene care nu dispun de un reactor nuclear.

Dar, în timp ce din ce în ce mai multe țări europene se angajează să renunțe la domeniul nuclear, Polonia vrea să facă exact invers.

„Avem nevoie constantă de noi surse de energie”, a declarat Zbigniew Gryglas, ministrul polonez pentru bunurile publice, înainte de a adăuga: „Avem nevoie de noi centrale pentru alimentarea cu energie electrică a economiei poloneze care se dezvoltă dinamic”.

Guvernul polonez nu intenționează să renunțe total la centralele pe cărbune. Dar, considerând că energiile regenerabile sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile economiei , intenționează să construiască un sector energetic nuclear civil.

„Facem ceva foarte important pentru Europa: avem grijă de mediu și menținem securitatea aprovizionării cu energie”, a declarat Grzegorz Tobiszowski, europarlamentar polonez și specialist în energie.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat la rândul său: „Este o luptă pentru climă și un aer curat. Trebuie să facem schimbări în sectorul nostru energetic. Trebuie să avem o energie bazată mai mult pe gaz și este probabil să construim și centrale nucleare”.

Polonia nu va construi singură aceste centrale. Franța sau Statele Unite vor contribui cu competențe în materie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE