Topul celor mai bine plătiți bugetari. Toți îl depășesc pe Iohannis

Topul celor mai bine plătiți bugetari. Toți îl depășesc pe Iohannis Klaus Iohannis. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un număr mare de funcționari publici primes lunar sume considerabile, iar unii dintre aceștia reușesc să obțină chiar mai mult decât președintele Klaus Iohannis. În acest context, un proiect de lege înaintat în Parlament propune ca niciun salariu din sectorul public să nu depășească remunerația șefului statului.

Anul trecut, cel mai mare salariu din țară îl deținea guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Conform datelor disponibile pe site-ul BNR, acesta încasa lunar peste 80.000 de lei. Adică o sumă de cinci ori mai mare decât ia Klaus Iohannis.

Bugetarii cu salariu record

Un salariu mare avea și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. Acesta preimea peste 60.000 de lei lunar.

De altfel, președintele Curții Constituționale beneficiază și el de un venit consistent, depășind 30.000 de lei net lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, șeful Serviciului de Pază și Protecție, generalul Lucian Pahonțu, are un salariu lunar de 26.000 de lei, o sumă mai mare decât cea a președintelui României, pe care îl protejează.

Klaus Iohannis, ce salariu are

Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis, al șaselea om în stat în clasamentul veniturilor

Directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură câștigă și el mai mult decât șeful statului, beneficiind de un salariu lunar de 26.000 de lei.

Conform declarației de avere din anul precedent, Klaus Iohannis a raportat un venit lunar de 15.000 de lei.

Cu toate acestea, salariile menționate reprezintă doar veniturile de bază, în timp ce cei aflați în funcții de conducere beneficiază și de sporuri, prime sau indemnizații extrem de substanțiale.

În acest an, de exemplu, salariul președintelui a atins aproximativ 23.000 de lei net.

Bani de la Uniunea Europeană

Salariu. Sursa foto: Juan Moyano | Dreamstime.com

Chiar și așa, Iohannis încasează cel mai mic salariu din rândul liderilor europeni. În acest context, președintele Austriei încasează lunar 26.500 de euro, iar cel al Luxemburgului ia 24.000 de euro lunar.

Pe locul trei se află Germania, cu 21.500 de euro încasați de președinte, iar pe locul patru stă Irlanda, cu un salariu de 20.750 de euro.

Bugetarii cu salariu mai mare decât președintele României

Mugur Isărescu - guvernatorul BNR: 80.413 lei

Nicu Marcu - preşedintele ASF: 62.843 lei

Marian Enache - preşedinte CCR: 31.227 lei

Lucian Pahonţu - director SPP: 26.556 lei

Octavian Davidescu - director INCDS: 26.060 lei

Klaus Iohannis - preşedinte: 23.000 de lei net, potrivit antena3.ro.