Rezultatele definitive ale alegerilor legislative din 2 martie au confirmat miercuri un uşor avans al premierului în exerciţiu, dar acesta nu a reuşit să obţină sprijinul a 61 de parlamentari, pragul necesar pentru formarea unui guvern (jumătate plus 1), având garanții doar din partea a 58 dintre aceștia.

Principalul său rival, liderul partidului centrist ”Alb-Albastru”, Benny Gantz, a încercat la rândul său, în ultimele zile, să formeze o coaliţie guvernamentală, respingând negocierile la care a fost invitat de premierul în exercițiu.  Gantz a sugerat că ar putea încă să încerce să formeze un guvern minoritar, care să îl scoată de la putere pe liderul cu cel mai îndelungat mandat din Israel. Mai mult, susține că Netanyahu nu pare a fi sincer în propunerile sale și i-a răspuns, în termeni acizi: ”Când vei fi serios, vom vorbi”.

Pe de altă parte reușita lui Gantz ar putea depinde și de fostul ministru al Apărării, Avigdor Lieberman, care conduce partidul de extremă dreaptă Yisrael Beiteinu. Lieberman a acuzat partidele arabe de neloialitate față de Israel, dar a cerut, de asemenea, ca Netanyahu își părăsească funcția atâta vreme cât e pus sub acuzare și trimis în judecată.

La o întâlnire cu președintele Reuven Rivlin, care poartă discuții cu partidele privind formarea unui nou guvern, șeful Listei Arabe, Ayman Odeh, a declarat că alegătorii săi ”au spus nu empatic ideii unui guvern de dreapta și lui Benjamin Netanyahu”.

Deși aproximativ o cincime dintre cetățenii israelieni sunt arabi, niciun guvern israelian nu a inclus vreodată un partid politic arab. Lista Arabă este acum al treilea cel mai mare partid din parlamentul israelian, după ce a obținut un număr record de voturi la alegerile din 2 martie.

Odeh l-a numit pe Netanyahu ”un incitant în serie” împotriva minorității arabe a Israelului. Partidul său nu s-ar alătura unui guvern condus de Gantz, dar ar putea să-i ofere suficiente voturi pentru a guverna, a mai arătat liderul Listei Arabe.

Partidul Likud al lui Netanyahu a denunțat aceste planuri. ”În timp ce Netanyahu gestionează o criză globală și națională în cel mai responsabil mod, Gantz se îndreaptă spre formarea unui guvern minoritar în funcție de susținătorii terorii”, au transmis, pe contul oficial de Twitter al partidului, reprezentanții săi.

În vârstă de 70 de ani, Benjamin Netanyahu are sprijinul garantat din partea a  58 de membri ai parlamentului, însă pentru a putea forma guvernul are nevoie de 61 de voturi. Premierul se confruntă însă cu acuzații penale în trei cazuri de corupție. El e acuzat de luare de mită, încălcarea încrederii și fraudă, dar a negat orice infracțiune în cadrul investigațiilor. Procesul său, care trebuia să înceapă marți, a fost amânat până pe 24 mai pe fondul crizei din sănătate cauzate de coronavirus.

Sursa: Reuters.com