Săgeți de la Kremlin către Republica Moldova. Călin Georgescu, dat ca exemplu
- Iulia Moise
- 26 martie 2025, 20:00

Rusia a lansat critici dure la adresa României, chiar de ziua lui Călin Georgescu. Miercuri, Kremlinul a condamnat și acțiunile autorităților moldovenești în legătură cu Evghenia Guțul. Rușii susțin că guvernatoarea Găgăuziei, reținută marți pe aeroportul din Chișinău, a fost tratată similar cu Călin Georgescu, ceea ce demonstrează că „democrația a fost călcată în picioare”.
Kremlinul consideră că Republica Moldova ignoră legea
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că autoritățile moldovenești folosesc metode de presiune evidentă asupra politicienilor rivali ai Maiei Sandu. „Condamnăm astfel de acțiuni și credem că Chișinăul ar trebui să renunțe la aceste metode și să permită libertatea de acțiune tuturor forțelor politice din țară”, a afirmat Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări de la agenția TASS.
„Se pare că Chișinăul a ales să ignore legea, principiile democrației și pluralismul politic, exercitând presiuni nejustificate asupra tuturor concurenților politici”, a adăugat Peskov.
Kremlinul: Reținerea lui Guțul depășește toate normele democratice
Potrivit acestuia, reținerea lui Guțul „depășește toate normele și principiile democratice”.
„În multe privințe, autoritățile moldovenești par să copieze comportamentul României vecine, unde democrația a fost călcată în picioare, referindu-ne la cazul lui Georgescu”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a subliniat miercuri că opozanții președintei Maia Sandu se plâng că republica a fost „transformata într-un stat polițienesc”.
„Este evident pentru orice observator imparțial că politicienii și jurnaliștii moldoveni care susțin relații constructive cu Federația Rusă sunt supuși celor mai mari presiuni”, a declarat Zaharova.
„Se deschid dosare penale împotriva politicienilor indezirabili, iar mass-media independentă, în special cea de limbă rusă, este cenzurată sau pur și simplu închisă”, a adăugat ea. „Sperăm că statul de drept și principiile democratice vor fi respectate în acest caz foarte mediatizat, în special în ceea ce privește protecția drepturilor și libertăților omului”, a transmis purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Poliția din Republica Moldova a reținut-o marți seara pe Evghenia Guțul
Poliția din Moldova a reținut-o marți seara pe Evghenia Guțul pe aeroportul internațional din Chișinău, după dispariția inexplicabilă a altor doi deputați pro-ruși. Guvernatoarea Găgăuziei a fost reținută pentru 72 de ore, conform declarațiilor Angelei Starinschi, oficial al Centrului Anticorupție din Moldova.

Sursa foto: Moldova 1
Găgăuzia, o regiune cu aproximativ 140.000 de locuitori din sudul Moldovei, este locuită predominant de etnici turci care sunt creștini ortodocși și favorizează relații strânse cu Rusia, având o istorie de tensiuni cu autoritățile centrale încă din 1991, când Moldova a obținut independența.
Guțul, condamnată pentru finanțare a blocului politic condus de Ilan Șor
Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugit Ilan Șor, a fost aleasă başcan în 2023, dar alegerea ei nu a fost recunoscută oficial de președinta Maia Sandu. Guțul se confruntă cu o condamnare iminentă pentru corupție și finanțarea ilegală a blocului politic condus de Ilan Șor, aflat în exil în Rusia.
Șor a fost condamnat în 2023 la 15 ani de închisoare pentru dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești, iar Guțul a efectuat mai multe vizite la Moscova, inclusiv întâlniri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Reținerea ei, înainte de o decizie judecătorească, vine după dispariția inexplicabilă a parlamentarului pro-rus Alexandr Nesterovschi, care a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru acuzații similare de corupție. O altă deputată, Irina Lozovan, a dispărut și ea în așteptarea unui verdict pentru acuzații similare. Ambii erau asociați ai lui Șor.
Oligarhul speră să folosească blocul său pro-rus „Victorie” pentru a obține cât mai multe mandate la alegerile parlamentare programate pentru sfârșitul acestui an. De asemenea, autoritățile moldovenești îl acuză pe Șor că a introdus sume mari de bani în țară pentru a influența alegerile.