Evenimentul Zilei > Monden > Sabin Bălașa a câștigat mulți bani de la Partidul Comunist
Sabin Bălașa a câștigat mulți bani de la Partidul Comunist

Sabin Bălașa a câștigat mulți bani de la Partidul Comunist

A făcut portretele Ceaușeștilor Sabin Bălașa este ușor de recunoscut. În majoritatea lucrărilor sale a folosit culoarea ”albastru cosmic”.

A fost criticat în epocă, mai ales pentru că a acceptat să facă portretele lui Nicolae și Elena fpict. El a explicat senin că a fost plătit foarte bine, în comparație cu alți artiști. Sabin Bălașa nu a pictat tractoare, secere și ciocane în comunism. Nu avea încă 40 de ani, când era deja celebru. Era printre cei mai apreciați pictori români.

„Țin minte că Sabin era considerat de boema bucureșteană drept unul dintre cei mai norocoși artiști. Trăia pe picior mare olteanul, mai ales de când acceptase să le facă portretele lui Nicolae Ceaușescu și Elenei, iubita conducătoare. Dictatorul îi dăruise un apartament în zona de lux a Capitalei, era un răsfățat al sistemului.

Sabin era talentat, avea o cromatică extraordinară, folosea nuanțele de albastru într-un stil propriu. Plecase de la albastru de Voroneț și dezvoltase tema până la epuizare”, a povestit Alecu Ivan Ghilia, scriitor și pictor, prieten intim al lui Bălașa, citat de evz.ro.

Sabin Bălașa a câștigat mulți bani de la Partidul Comunist

Conducerea ASE a plătit 320.000 de euro pentru un perete pictat într-o sală de lectură a bibliotecii (57,5 metri pătraţi de pictură murală). Sabin Bălașa ceruse iniţial un milion de euro.

Tablourile sale se vând la licitație pentru zeci de mii de euro. A lăsat în urmă peste 200 de tablouri și o avere estimată la cinci milioane de euro. De la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iași, Sabin Bălaşa a câştigat, în 2002, 200.000 de dolari (128.250 de euro) pentru o pictură murală în Aula „Mihai Eminescu“ (276 de metri pătraţi).

Sabin Bălaşa a fost criticat și pentru prietenia lui cu Irinel Columbeanu, pe care l-a și nășit când s-a căsătorit cu Monica Gabor. Pictorul i-a dat lecţii de desen şi Annei Lesko, fosta iubită a lui Irinel Columbeanu. Părăsit de femeia iubită Sabin Bălașa a avut cinci neveste, dar n-a iubit-o cu adevărat decât pe Sanda, femeia care i-a dăruit doi băieți, pe Tudor și pe Matei.

Citiți articolul Marinei Dohi, integral,  în Rețete și vedete.