Evenimentul Zilei > Actualitate > S-ar putea renunța la cardul de sănătate
S-ar putea renunța la cardul de sănătate

S-ar putea renunța la cardul de sănătate

De luni, de la ora 10.00, sistemul informatic al cardului de sănătate este picat.

 Oficial, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat doar că sunt probleme tehnice, că furnizorii de servicii medicale pot lucra cu sistemul în off-line și că validarea serviciilor prestate luni se va putea face până joi noaptea, la ora 23.59, cele de marți până vineri noapte la aceeași oră, iar cele de miercuri până luni, tot la 23.59. Situația este, însă, foarte gravă, iar defecțiunea sistemului mult mai mare decât ar vrea CNAS să știm.

Surse din Ministerul Sănătății au dezvăluit, pentru EVZ, că se ia în calcul renunțarea la cardul de sănătate pentru o perioadă sau chiar definitiv, pentru că mai multe servere ar fi imposibil de reparat și că, oricum, și înainte sistemul se strica săptămânal.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, n-a vrut să recunoască direct această ipoteză, dar a spus că „dacă nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o să rămână toată țara blocată, o să găsim alte metode. (…) Problema informatică este una gravă. (…) Dacă statul are o problemă informatică, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să rămână fără medicamente sau spitalele fără să poată să deconteze servicii”.

Medici: „Plătim noi rețetele?”

Medicii spun că nu e prima dată când sistemul are probleme majore „În 2015, între 1 și 4 octombrie, sistemul a căzut. Atunci au decontat doar pentru spitale, pentru cabinete și furnizori privați nu. Acum, dacă emitem o rețetă sau trimitem la analize un pacient care nu e asigurat, plătim noi! Dacă a luat aceleași pastile și de la alte cabinete, tot noi le plătim. Pe lângă asta, toate serviciile derivate din actul medical, dacă nu se validează, ni le impută nouă”, ne-a explicat un medic de familie.