Editura Evenimentul si Capital

S-a stins creatorul navei-amiral a asistenței de urgență din România: „Munca medicului Alexandru Bucur a fost una de vizionar”

14-04/alexandru-bucur-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 2725 Vizualizari

Unul dintre cei mai străluciți chirurgi ai României, colonelul Alexandru Bucur, fost manager al Spitalului Floreasca, s-a stins din viață la 69 de ani, în noaptea de Paște. Medicii propun ca spitalul care a renăscut sub conducerea lui să îi poarte numele.

Dormea la spital, mânca la spital, își lăsa salariul acolo. Un doctor cum puțini sunt. Știa tot ce mișcă în instituție. Pacienții îl iubeau și se simțeau în siguranță cu el, iar medicii îl invidiau, dar îi apreciau munca titanică. Nu pleca din spital decât pentru a ține cursuri la facultate. Om de o cultură și o inteligență care te umileau și te complexau deopotrivă, așa îl descriu cei care l-au cunoscut pe medicul militar Alexandru Bucur.

Șef în vremuri grele

Lui i se datorează înființarea asistenței de urgență și ridicarea Spitalului din strada Floreasca la un nivel nemaicunoscut, model preluat apoi de mai multe spitale din țară. Performanțele de astăzi ale spitalului nu ar fi fost posibile fără sacrificiul și dăruirea doctorului Bucur. Medicul a venit la șefia spitalului în 1993. Erau vremurile în care pacienții mureau în salvare, plimbați de la o unitate sanitară la alta, din pricina crizei de medici și de aparatură.

În 12 ani, cât a condus Spitalul Floreasca, a organizat pe lângă dispeceratul de urgență pentru pacienți, o cameră de gardă după model occidental, secții de neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, a regândit circuitele, a introdus aparatura de investigație, a refăcut și consolidat structura spitalului și l-a extins pe un teren câștigat în instanță. Programul de dotări derulat sub șefia dr. Bucur a făcut posibil primul transplant de inimă din România.

Colegii de breaslă nu au decât cuvinte de laudă la adresa sa. „Era un om cu totul deosebit. Cu o inteligență sclipitoare, un vizionar. El a creat spitalul de urgență modern. Și-a sacrificat viața pentru spital. A dezvoltat o instituție care a devenit etalon în materie. Plus că a sprijinit pregătirea medicilor specialiști și a medicilor rezidenți”, spune Daniela Bartoș, medic la Spitalul Floreasca, fost ministru al Sănătății.

Potrivit acesteia, pacienții îl adorau, iar medici îl invidiau. „Lumea îl iubea și îl regretă acum, pentru că ceea ce a făcut în timpul cât a fost manager nu s-a mai făcut după aceea. Spitalul era ca o uzină care nu se oprește niciodată. Un astfel de om se naște unul la 100.000”.

O inteligență atipică

Doctorul Bucur avea o inteligență și o cultură ieșite din comun, dublate de o memorie patologică. „Nu uita nimic din ce citea. Știa istorie, religie, literatură, muzică, artă, nu uita niciun nume. Orice discuție cu el te complexa. Nu exista niciun domeniu pe care să nu-l fi aprofundat”.

Medicul Daniela Bartoș a fost subalterna medicului Bucur timp de 12 ani. „Îi știu zbaterea și munca. Era un șef dificil, dar nu era nedrept. Pentru el timpul se scurgea prea repede și îi solicita pe toți în ritmul în care el dorea să se facă”.

La rândul lui, prof. univ. dr. Ioan Lascăr spune despre chirurgul Bucur că era una dintre personalitățile de vârf ale corpului medical bucureștean.

Viorica Dancila i-a dat LOVITURA DE GRATIE lui Liviu Dragnea inainte de Paste. Decizia care il INGROAPA pe seful PSD

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI