S-a stins creatorul navei-amiral a asistenței de urgență din România: „Munca profesorului Alexandru Bucur a fost una de vizionar”

S-a stins creatorul navei-amiral a asistenței de urgență din România: „Munca profesorului Alexandru Bucur a fost una de vizionar”

Unul dintre cei mai străluciți chirurgi ai României, colonelul Alexandru Bucur, fost manager al Spitalului Floreasca, s-a stins din viață la 69 de ani, în noaptea de Paște. Medicii propun ca spitalul care a renăscut sub conducerea lui să îi poarte numele.

Dormea la spital, mânca la spital, își lăsa salariul acolo. Un doctor cum puțini sunt. Știa tot ce mișcă în instituție. Pacienții îl iubeau și se simțeau în siguranță cu el, iar medicii îl invidiau, dar îi apreciau munca titanică. Nu pleca din spital decât pentru a ține cursuri la facultate. Om de o cultură și o inteligență care te umileau și te complexau deopotrivă, așa îl descriu cei care l-au cunoscut pe medicul militar Alexandru Bucur.

Șef în vremuri grele

Lui i se datorează înființarea asistenței de urgență și ridicarea Spitalului din strada Floreasca la un nivel nemaicunoscut, model preluat apoi de mai multe spitale din țară. Performanțele de astăzi ale spitalului nu ar fi fost posibile fără sacrificiul și dăruirea doctorului Bucur. Medicul a venit la șefia spitalului în 1993. Erau vremurile în care pacienții mureau în salvare, plimbați de la o unitate sanitară la alta, din pricina crizei de medici și de aparatură.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 12 ani, cât a condus Spitalul Floreasca, a organizat pe lângă dispeceratul de urgență pentru pacienți, o cameră de gardă după model occidental, secții de neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, a regândit circuitele, a introdus aparatura de investigație, a refăcut și consolidat structura spitalului și l-a extins pe un teren câștigat în instanță. Programul de dotări derulat sub șefia dr. Bucur a făcut posibil primul transplant de inimă din România.

Colegii de breaslă nu au decât cuvinte de laudă la adresa sa. „Era un om cu totul deosebit. Cu o inteligență sclipitoare, un vizionar. El a creat spitalul de urgență modern. Și-a sacrificat viața pentru spital. A dezvoltat o instituție care a devenit etalon în materie. Plus că a sprijinit pregătirea medicilor specialiști și a medicilor rezidenți”, spune Daniela Bartoș, medic la Spitalul Floreasca, fost ministru al Sănătății.

Potrivit acesteia, pacienții îl adorau, iar medici îl invidiau. „Lumea îl iubea și îl regretă acum, pentru că ceea ce a făcut în timpul cât a fost manager nu s-a mai făcut după aceea. Spitalul era ca o uzină care nu se oprește niciodată. Un astfel de om se naște unul la 100.000”.

O inteligență atipică

Doctorul Bucur avea o inteligență și o cultură ieșite din comun, dublate de o memorie patologică. „Nu uita nimic din ce citea. Știa istorie, religie, literatură, muzică, artă, nu uita niciun nume. Orice discuție cu el te complexa. Nu exista niciun domeniu pe care să nu-l fi aprofundat”.

Medicul Daniela Bartoș a fost subalterna medicului Bucur timp de 12 ani. „Îi știu zbaterea și munca. Era un șef dificil, dar nu era nedrept. Pentru el timpul se scurgea prea repede și îi solicita pe toți în ritmul în care el dorea să se facă”.

La rândul lui, prof. univ. dr. Ioan Lascăr spune despre chirurgul Bucur că era una dintre personalitățile de vârf ale corpului medical bucureștean.

„El a transformat Spitalul Floreasca în nava-amiral a asistenței de urgență din România. Structurile de asistență de urgență primare de tip UPU ca și concept și paternitate îi aparțin. Era căsătorit cu spitalul. S-a pensionat în 2004, pe fondul unei suferințe mai vechi. S-a stins la o vârstă încă tânără, însă meseria de chirurg este una extrem de stresantă”.

De altfel, mai spune prof. dr. Lascăr, este o dorință a corpului medical de la Spitalul Floreasca ca instituția să poarte numele celui care a făcut- o ceea ce este: „Spitalul dr. Alexandru Bucur”.

Apropiat de oameni

Dr. Bogdan Oprița, coordonator SMURD București, este unul dintre medicii promovați de profesorul Bucur: „Lucram în armată când am făcut o vizită la spital pentru a obține transferul. Mi l-a aprobat și, când am venit, a chemat asitenta șefă, șeful rezidenților... M-a întrebat: «Unde stai?» «Fac naveta...» «Dați-i un loc în pod». Din 2002, m-a numit șeful Unității de Primiri Urgențe. Munca lui a fost una de vizionar. Era un chirurg de elită: pe lângă faptul că era o enciclopedie ambulantă de chirurgie, puteai discuta cu el orice: de la geografie, la istorie militară, religie sau arhitectură”, își amintește medicul.

„Spitalul Floreasca a renăscut sub doctorul Alexandru Bucur. El este cel care a introdus în spital secții noi: neurochirurgie, gastroenterologie, chirurgie cardiovasculară. A dat o șansă multor tineri, inclusiv mie”. DR. BOGDAN OPRIȚA, coordonatorul SMURD București, numit șef al Unității de Primiri Urgențe de dr. Bucur

„Era un șef dificil, dar nu era nedrept. Când m-a numit adjunctul lui, am întrebat când pot să-mi iau concediu. Mi-a spus: când îmi voi lua și eu concediu. Prin urmare, nu mi-am luat niciodată în 12 ani”. PROF. DR. DANIELA BARTOȘ, medic la Spitalul Floreasca, fost ministru al Sănătății

„Era un chirurg excelent, disciplinat, exigent. Este unul dintre pionierii tratatelor de chirurgie de urgență și autorul primei lucrări din România despre studierea șocului, lucrare esențială pentru generații de medici”. PROF. DR. IOAN LASCĂR, șeful secției de Chirurgie Plastică și Arsuri din Spitalul Floreasca