Evenimentul Zilei > Justitie > S-a spart pușculița PSD din Teleorman
S-a spart pușculița PSD din Teleorman

S-a spart pușculița PSD din Teleorman

Doi dintre cotizanții PSD de top din Teleorman, un deputat și un afacerist discret, apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA.

Cel mai bun prieten al vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), afaceristul Marian Fișcuci, a fost citat astăzi la DNA pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare. Conform acelorași surse, ancheta procurorilor anti corupție îl vizează și pe cumnatul lui Fișcuci, deputatul Adrian Simionescu (PSD).

Perchezițiile

Totul a început ieri dimineață, atunci când procurorii DNA au făcut zece percheziții în trei județe, fiind vizată o rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria. Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacții, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plății TVA.

În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme românești printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

Adrian Simionescu este la primul mandat în Parlament. Politicianul PSD a deținut anterior mai multe funcții în Teleorman. El a fost vicepreședinte PSD al organizației locale, a fost doi ani viceprimar în Turnu Măgurele (în anii '90), iar între 2008 și 2009 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, fiind un apropiat al vicepremierului Liviu Dragnea. Simionescu este suspectat că a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de demnitar public.

Amicul vicepremierului

Al doilea personaj principal implicat în această afacere de partid este discretul afacerist Marian Fișcuci, președinte executiv al PSD Teleorman. La Registrul Comerțului, acesta mai apare ca acționar/administrator la o singură firmă, Proinvest SRL din Alexandria.

În ultimii șase ani, societatea lui Fișcuci a câștigat aproape 100 de contracte cu instituții publice din județ. Aprovizionarea cu alimente, legume și fructe a câtorva instituții publice din județ este monopolizată de firma lui Fișcuci. Cele mai multe contracte au fost semnate cu Direcția de Asistență Socială și Pro tecția Copilului, cu spitalele din județ și cu primăriile din Alexandria și Turnu Măgurele, alimentele fiind necesare pentru cantinele sociale.

Trebuie remarcat că Protecția Copilului Teleorman a fost condusă până în 2011 de Bombonica Dragnea, soția lui Liviu Dragnea.

Dealer Claas

Proinvest Alexandria comercializează și produse nealimentare. Firma este dealer al producătorului de utilaje agricole Claas. De aici a plecat și ancheta procurorilor DNA, care vizează importul de astfel de utilaje.

În 2009, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Proinvest a donat PSD 200.000 de lei. De altfel, firmele din Teleorman au făcut donațiile cele mai generoase către PSD în 2009. Donaţiile pe care PSD le-a adunat de la firmele teleormănene totalizează, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, 1.610.000 de lei, urmate de firmele din judeţul Constanţa, care au donat 930.350 de lei. De asemenea, în 2011, Fișcuci a donat partidului 11.000 de lei ca persoană fizică.