Editura Evenimentul si Capital

Deputat PSD, adus cu duba la DNA. Adrian Simionescu şi un afacerist apropiat de Liviu Dragnea sunt urmariți penal pentru evaziune fiscală. VEZI reacția lui Dragnea

Marian Fișcuci și Liviu Dragnea
Autor: | | 69 Comentarii | 8764 Vizualizari

Doi dintre cotizanții PSD de top din Teleorman, un deputat și un afacerist discret, apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA. Aceştia au dispus astăzi începerea urmăririi penale faţă de deputatul Adrian Simionescu şi oamenii de afaceri Marian Fişcuci şi Florinel Marinaş pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

"În perioada 2012 – 2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC PROINVEST S.R.L. care este și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC PROINVEST S.R.L..

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

Schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma FAN SPEED Nikopole, controlată de suspecții Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final. Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare. În cursul anului 2014, suspectul Simionescu Adrian Constantin, deputat în Parlamentul României, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind FAN SPEED Nikopole.

Potrivit datelor existente în cauză, suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului. Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind FIŞCUCI MARIAN", se arată într-un comunicat al DNA.

Liviu Dragnea: "Îl cunosc"

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a declarat, joi, că-l cunoaşte pe deputatul social-democrat Adrian Simionescu, având în vedere şi că acesta este parlamentar de Teleorman, dar că nu se poate discuta deocamdată despre ridicarea imunităţii acestuia, nefiind făcut niciun demers în acest sens de către procurorii care-l anchetează.

"E din Teleorman, este parlamentar de Teleorman şi îl cunosc, normal, suntem colegi de partid", a spus vicepremierul întrebat cât de bine îl cunoaşte pe deputatul social-democrat pus sub acuzare de procurorii DNA.

În context, întrebat cum vor proceda social-democraţii în cazul se va pune problema ridicării imunităţii parlamentare a acestuia, Dragnea a răspuns: "Să ajungem acolo. Să nu ne împiedicăm în ipoteze".

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmării penale împotriva deputatului Adrian Simionescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală.

Perchezițiile

Totul a început ieri dimineață, atunci când procurorii DNA au făcut zece percheziții în trei județe, fiind vizată o rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria. Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacții, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plății TVA.

În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme românești printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI