Alex Chipciu (27 de ani) a devenit, ieri, jucătorul echipei Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club de fotbal din Belgia. Steaua l-a vândut pe mijlocașul brăilean pentru suma de 3 milioane de euro și va mai primi 500.000 de euro, în funcție de performanțele jucătorului.

Chipciu a semnat contractul, și a fost însoțit în Belgia de Nelu, tatăl său. Astfel și-a încheiat internaționalul român aventura la Steaua, după patru ani și jumătate, în care a evoluat în Liga I în 116 meciuri și a marcat 24 de goluri. În acest timp, el a devenit, celmai bine plătit român, cu un salariu lunar de 30.000 de euro.

„S-a pus o presiune nejustificată pe el”

Alex este născut în Brăila, a început fotbalul în orașul natal și a ajuns în 2004 la Sporting Pitești, club finanțat de Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo. În orașul din Trivale a intrat pe mâna lui Tănase Dima, tehnician care i-a pregătit și pe Nicolae Dobrin, la Dinamo Pitești și FC Argeș, dar și pe Gică Hagi, la Sportul Studențesc.

Antrenorul ne-a declarat că fostul său elev s-a suit la momentul potrivit în trenul de Bruxelles. „A venit numai bine transferul ăsta. Alex putea să plece chiar și mai devreme. E un jucător de excepție. Ambițios, cu personalitate, talent nativ, muncitor. Eu sper că Anderlecht va fi o rampă de lansare și el va ajunge chiar mai sus, la o echipă și mai puternică. S-a pus o presiune nejustificată pe el, in ultima perioadă. Cred că asta l-a afectat”, ne-a spus Dima.

Crescut de un dinamovist, cumpărat de Becali

Alex Chipciu a început fotbalul la Brăila, sub comanda lui Adrian Petrache. „În 1999 am organizat o selecție pentru copii și, dintre toți, Alex Chipciu a fost cel care mi-a sărit în ochi. Avea stofă. Am lucrat mult cu el, nu voia să lovească mingea și cu stângul”, declara Petrache într-un interviu acordat pentru EVZ, în 2011. După ce s-a format la Sporting, clubul fostului dinamovist Nicolae Badea, Chipciu a ajuns la FC Brașov (2006 – 2012). De aici s-a transferat la Steaua, deși a fost dorit și de Dinamo. Oficial, Gigi Becali a plătit 200.000 de euro pentru Alex, iar Brașovul a livrat 50% din sumă către clubul din Pitești. Neoficial, transferul a costat 1,5 milioane de euro. Chipciu este căsătorit cu Andreea, iar cei doi au două fetițe, de 3 ani și 1 an și jumătate. Bianca, sora lui Alex, a jucat handbal și în prezent este studentă la Facultatea de Litere din București. Nelu Chipciu, tatăl fotbalistului, a făcut carieră militară și are gradul de locotenent-colonel.