Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a încheiat investigația în cazul gravului accident petrecut pe Aeroportul Otopeni
S-a încheiat investigația în cazul gravului accident petrecut pe Aeroportul Otopeni

S-a încheiat investigația în cazul gravului accident petrecut pe Aeroportul Otopeni

A fost făcut public raportul întocmit în urma anchetei ce a vizat un incident aviatic.

O aeronavă comercială tip ATR42-500 a aterizat cu roțile trenului de aterizare blocate, la data de 9 iulie 2019. Evenimentul care putea să ducă la urmări tragice a fost investigat de de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS), iar raportul a fost făcut public joi.

„În data de 09.07.2019, aeronava tip ATR42-500, înmatriculată YR-ATF, a fost planificatăsăexecute douăzboruri comerciale detransport pasageri: Otopeni Chișinău-Otopeni și Otopeni-Satu Mare-Otopeni, însumând 4 sectoare de zbor.Ambele zboruri aufost executate de același echipaj. Ultimul sector de zbor al zilei s-a desfășuratpe ruta Aeroport Internațional Satu Mare (LRSM/SUJ) –Aeroport Internațional București Otopeni (LROP/OTP). La bordul aeronavei se aflau 26 persoane: pilot comandant, pilot secund, doi însoțitori de bord și 22 pasageri.

Decolarea de la Satu Mare a decurs normal. Pilotul secund a avut calitatea de „pilot flying” (PF), iar pilotul comandant a avut calitatea de „pilot nonflying”(PNF -terminologie conform TAROM OM). Zborul pe rută spre Otopeni a decurs normal. Procedura de apropiere și aterizare a fost executată pentru pista 08L a aeroportului Otopeni”, se menționează în raportul întocmit.

De asemenea, se mai precizează: „Contactul aeronavei cu pista a avut loc în zona „touch down”, în axul pistei. După contactul cu pista, pilotul a poziționat manetele de gazale motoarelor la regimul „ground idle”, moment în care aeronava a început o decelerare puternică, însoțită de zgomote și vibrații neobișnuite.”

Descrierea incidentului continuă. „O altă aeronavă, care se afla pecalea de rulaj „O”, paralelă cu pista 08L, a raportat că este vizibil fum dens în zona trenului de aterizare principal dreapta al aeronavei YR-ATF. După un rulaj de aproximativ 560 m, la ora 19.43LT, aeronava YR-ATF s-a oprit pe pista 08L, în punctul de coordonate N 44°34’39”, E 026°05’57”, în apropierea intersecției cu calea de rulaj „W”.

Echipele de intervenție pentru situații de urgență ale aeroportului, ajunse imediat la aeronavă, au constatat distrugerea tuturor pneurilor și a jantelor roților trenului de aterizare principal. Aeronava a fost imobilizată în poziția de oprire. Pista 08L/26Ra fost închisă temporar. Pasagerii au fost debarcați în poziția în care s-a oprit aeronava, folosindu-se procedura normală. Nu au fost persoane rănite”, se mai precizează în raport.

Concluziile întregului raport pot fi citite aici.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: