S-a dat lege. Fără reduceri înșelătoare! Noi obligații pentru toți comercianții
- Simona Suciu
- 26 mai 2022, 08:07
Un articol nou la hotărârea de Guvern care reglemeantează reducerile schimbă regulile pentru comercianți. Aceștia trebuie să afișese clar care a fost cel mai mic preț al produsului în ultimele 30 de zile. La acest preț vor aplica apoi reducerea.
Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Economiei, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.
„Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejați. Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare“, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Fără reduceri înșelătoare
Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile legate de reducerile de preț.
Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Nu de puține ori comercianții scumpeau produsele înainte de perioada de reduceri, pentru ca apoi să afișeze soldări. De fapt nu era vorbva despre nicio reducere, ci doar despre o practică înșelătoare.
Reguli speciale
De asemenea, sunt introduse opțiuni de reglementare la nivel național în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), dar și a celor care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.
„Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț, iar pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.
Mai mult, au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț“, se mai arată în comunicatul de presă.