Președintele american, care a asistat sâmbătă, la Cap Canaveral,  la decolarea rachetei construite de omul de afaceri Elon Musk, a arătat un entuziasm debordant, după reușita primului zbor cu oameni lansat de NASA după 2011.

„Această putere, această tehnologie, este incredibil”, a declarat Donald Trump, promițând în același timp că americanii vor ajunge în curând pe suprafața planetei Marte și vor „avea cele mai grozave arme imaginate vreodată în istorie”.

Înainte însă de a-și încheia discursul cu câteva fraze înaripate tipice („Dumnezeu să ne binecuvânteze astronauții curajoși, care se avântă acum pe cer! Dumnezeu să binecuvânteze bărbații și femeile de la NASA! Dumnezeu să binecuvânteze America!”). Trump a spus ceva care sigur le-a cam rămas în gât rușilor:

„Nu poți să fii numărul unu pe Pământ, dacă ești numărul doi în spațiu!”

O frază care dă de înțeles că renașterea programului spațial de-abia începe și că poziția de lideri spațiali a rușilor este în pericol.

În ultimii nouă ani, NASA a depins de agenția spațială rusă Roscosmos pentru a trimite astronauți la Stația Spațială Internațională (ISS).

„Ne este greu să înțelegem isteria declanșată de lansarea reușită a capsulei Crew Dragon”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvând al Roscosmos, Vladimir Ustimenko.

„S-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple de mult”, a adăugat el, aluzie la precedentul eșec al SpaceX din 2014, în urma căruia șeful agenției spațiale ruse a sugerat Statelor Unite să cumpere o trambulină.

„Trambulina funcționează”, i-a răspuns Elon Musk Rusiei, într-o conferință de presă comună cu șeful NASA.

Omul de afaceri american a declarat la începutul acestui an că intenționează ca până în 2050 să trimită un milion de oameni pe Marte, cu ajutorul a o mie de rachete spațiale, pe care speră să le construiască în zece ani. Adică o sută de rachete pe an.

Elon Musk a afirmat că vrea apoi să lanseze câtre trei rachete pe zi și să creeze „numeroase locuri de muncă” pe Planeta Roșie.