La doi ani după lansare, K-329 Belgorod, a pornit în ape deschise, pentru începerea programului de testări. Submarinul nuclear a fost lansat la 23 aprilie 2019 în Severodvinsk,dar, în loc să facă teste, a fost tras la chei. S-au făcut testările de sisteme și, la un moment dat, a fost dus din nou la docul uscat. Dar la 25 iunie, conform serviciilor de informații, a pornit pentru testări în ocean.

Nava a fost desemnată pentru două tipuri de misiuni. După ce va primi aprobarea pentru utilizare, nava va fi capabilă să lanseze lovituri nucleare cu şase torpile Poseidon intercontinentale. Cu o lungime de 20 de metri, acestea sunt arme autonome cu propulsie nucleară capabile să atingă 70 noduri/h și să se scufunde până la 1000 de metri. Pot să transporte încărcătură clasică sau nucleară.

Al doilea rol îl va avea ca navă-mamă  pentru submarine mai mici, capabile de scufundări la adâncimi mari. Având braţe robotizate, acestea pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării, scrie Naval News.

Navă spion pentru a supraveghea Belgorod

Royal Navy a anunţat la începutul acestui an că va trimite o navă-spion specială pentru a opri astfel de submarine, care pot sabota interesele Marii Britanii.

Belgorod, ale cărui specificaţii exacte nu sunt cunoscute, este supus testelor producătorului şi urmează să fie predat statului rus spre sfârşitul acestui an.

Acesta urmează să servească flota din ţară, au declarat pentru presa de stat surse apropiate ministerului rus al apărării. Însă, în Occident, există îngrijorări că va fi dislocată în Arctica şi Atlanticul de Nord, unde Moscova şi-a sporit semnificativ activitatea submarină în ultimii ani.

Luna trecută, Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie, a declarat că Moscova este „ameninţarea și adversarul numărul unu” a Marii Britanii şi că apele britanice au fost „vizitate în mod regulat” de navele ruseşti.

Testarea submarinului nuclear vine la doar câteva zile după confruntarea cu distrugătorul britanic în Marea Neagră.