Exercițiul, numit Vostok-2018 (Est-2018), va avea loc în raioanele militare din centrul și estul Rusiei . Aproape 300.000 de soldați, peste 1.000 de aeronave, două dintre flotele navale ale Rusiei și toate unitățile sale aeropurtate vor lua parte la aceste manevre.

Manevrele de război vor avea loc într-o perioadă de tensiune sporită între Occident și Rusia, care este preocupată de ceea ce se spune că este o concentrare de trupe nejustificată a NATO pe flancul său vestic.

NATO declară că și-a consolidat forțele în Europa de Est pentru a descuraja o posibilă acțiune militară a Rusiei, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina în anul  2014 și a susținut o revoltă pro-rusă în estul cestei țări.

Jocurile de război, care se vor desfășura în perioada 11-15 septembrie, sunt un motiv de îngrijorare pentru Japonia, care s-a plâns deja de prezența militară masivă  a Rusiei în Orientul Îndepărtat.

Premierul japonez  Shinzo Abe urmează să participe la un forum în orașul rus Vladivostok din extremul orient, în aceeași perioadă cu manevrele militare. Un oficial al Ministerului de Externe Japonez a declarat marțea aceasta că guvernul de la Tokyo a acordat întotdeauna atenție evoluțiilor în cooperarea militară ruso-chineză.

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat faptul că aceste manevre militare vor fi cele mai mari exerciții de război din anul 1981, atunci când a avut loc exercițiul militar sovietic, Zapad-81 (Vest-81) la care a participat și armata poloneză.

"În unele privințe  se vor repeta aspecte ale exercițiului Zapad-81, dar la o scară  mai mare", a declarat Shoigu reporterilor, în timp ce vizita regiunea rusă Khakassia.