Evenimentul Zilei > International > Rusia trimite Martorii lui Iehova în Colonii Penale. Un martor al lui Iehova a fost condamnat la șase ani de închisoare într-o Colonie penală din Siberia
Rusia trimite Martorii lui Iehova în Colonii Penale. Un martor al lui Iehova a fost condamnat la șase ani de închisoare într-o Colonie penală din Siberia

Rusia trimite Martorii lui Iehova în Colonii Penale. Un martor al lui Iehova a fost condamnat la șase ani de închisoare într-o Colonie penală din Siberia

Un martor al lui Iehova din Siberia a fost condamnat la șase ani de închisoare fiind găsit vinovat de „extremism”, informează site-ul rus de știri Tayga.info.

Sergei Klimov a fost reținut în orașul Tomsk în luna iunie a anului 2018, fiind acuzat că ar fi fost  „liderul de facto” al unei filiale locale a Martorilor lui Iehova. Rusia a scos în afara legii gruparea Martorilor lui Iehova în anul 2017, întâlnirile sau distribuirea de literatură religioasă  de către cei 175.000 de membri ai grupului care trăiesc în Rusia devenind astfel o infracțiune.

Tribunalul raional din Tomsk l-a găsit pe Klimov vinovat de „organizarea unei rețele extremiste interzise” și l-a condamnat pe acesta la o pedeapsă de șase ani într-o colonie penală, a informat presa locală, care îl citează pe avocatul lui Klimov, pedeapsa solicitată de procuratură fiind de șapte ani.

Potrivit procurorilor, Klimov, începând cu luna aprilie a  anului 2017, a recrutat noi membri în grupul religios și  a organizat întâlniri cu caracter interzis în casa unui membru al comunității. El a fost acuzat că a colectat donații și a răspândit „propagandă” care ar fi încurajat membrii cultului să refuze tratamentele medicale.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Klimov i se va interzice participarea la activități educative și de a posta pe internet timp de cinci ani. De asemenea, îi va fi interzis să participe la evenimente culturale și de divertisment sau să călătorească în afara orașului Tomsk pentru un an după executarea pedepsei.

La sfârșitul lunii septembrie, un tribunal din sudul Rusiei a găsit șase martori ai lui Iehova vinovați de „extremism” și i-a condamnat la pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și trei ani și jumătate.