Rusia trece la șantaj. Ce condiție pune pentru a debloca porturile din Ucraina
- Simona Suciu
- 25 mai 2022, 23:03
Rusia vrea să profite de criza alimentară care se prefigurează și a trecut la șantaj. Adjunctul ministrului rus de externe, Andrey Rudenko a anunțat că Moscova va asigura navelor care transportă cereale o rută sigură dacă Occidentul ridică sancțiunile, iar Ucraina își deminează apele teritoriale.
Războiul din Ucraina duce, încet, dar sigur, la o criză alimentară de proporții. 25 de milioane de tone de cereale ar putea fi irosite din cauza blocării porturilor de către armata rusă. Multe țări depind de aceste livrări și s-ar putea ajunge chiar și la foamete. Occidentul încearcă să găsească alte modalități de transport, cum ar fi calea ferată, dar aceasta nu este o soluție, deoarece sunt impuse multe reguli sanitare, iar cantitatea de poate fi transportată este limitată.
Andrey Rudenko, adjunctul ministrului rus de externe a declarat că Rusia este gata să asigure un coridor umanitar, care să le permită vapoarelor o rută sigură pe mare. Pune însă condiții. Vrea ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei și ca Ucraina să demineze apele sale teritoriale, potrivit stirileprotv.ro.
Rusia bombardează silozurile
Occidentul a acuzat deja Rusia că vrea să profite de pe urma acestei crize alimentare. Mai mult, armata rusă a început să bombardeze silozurile de grâu.
„În partea Ucrainei ocupată de ruși, armata Kremlinului confiscă stocurile de grâu și utilajele agricole. Artileria rusă bombardează, în mod deliberat, silozurile de grâu din Ucraina. Și vasele militare rusești blochează vapoarele ucrainene pline cu grâu și semințe de floarea soarelui. Prețul global la grâu este în urcare accelerată și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care au de suferit“, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. .
Și Mateus Morawiecki, premierul Poloniei a lansat acuzații grave la adresa Rusiei. „Stalin a făcut deja asta Ucrainei în 1933. Este un gen de tradiție ca Rusia să folosească grâul, recoltele, ca armă alimentară“, a declarat acesta potrivit sursei citate.
Prețurile au explodat
Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. Înainte de război, aproape cinci milioane de tone de produse agricole erau livrate în fiecare lună prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, care acum sunt blocate de navele ruseşti.
Din cauza crizei, grâul a ajuns la un preţ de 968 dolari/bushel, porumbul a ajuns la 716 dolari/bushel, iar ovăzul este 716 dolari/bushel. Sunt cele mai mari prețuri din ultimii opt ani.