Evenimentul Zilei > International > Alertă în Ucraina. Putin ar putea relua atacurile dinspre nord. Ce spun grănicerii din Cernihiv
Alertă în Ucraina. Putin ar putea relua atacurile dinspre nord. Ce spun grănicerii din Cernihiv

Alertă în Ucraina. Putin ar putea relua atacurile dinspre nord. Ce spun grănicerii din Cernihiv

Trupele rusești ar putea relua atacurile în regiunea Cernihiv, într-o nouă tentativă de invadare a zonei de nord a Ucrainei. Autoritățile locale se tem de o nouă invazie, în contextul în care, în zonă, au loc, zilnic, bombardamente rusești. Luptătorii ucraineni iau în calcul un nou atac și se pregătesc să riposteze.

Au trecut doar șase săptămâni de la retragerea trupelor rusești din regiunea Chernihiv, din nordul statului Ucraina. Dar, cu toate acestea autoritățile locale au rămas în alertă. În orice moment se așteaptă la noi atacuri din Rusia. Pentru aceasta se pregătesc în fiecare zi, luând în considerare cele mai pesimiste scenarii.

Odată cu venirea primăverii, vremea s-a schimbat, căldura a uscat zonele mlăștinoase care au dat de furcă vehiculelor militare ale invadatorilor. Rușii s-au retras, iar populația din zonă a început să revină acasă. Zeci de mii de persoane obligate să fugă din calea războiului s-au întors pe măsură ce căile de acces și serviciile publice au fost restabilite.

„Ne pregătim pentru o posibilă reinvazie”

Autoritățile de la frontieră sunt în alertă. Din punctul lor de vedere este mult prea devreme pentru ca viața în zonă să revină la normal. În orice moment, rușii ar putea reveni, cu noi trupe, cu noi echipamente militare. De altfel, zilnic, în zonă au loc bombardamente de peste graniță, din Rusia.

Între două și opt obuze explodează în regiunea Cernihiv în fiecare zi. Această estimare îi aparține lui Oleksandr Sereda, comandantul adjunct al poliției de frontieră din regiune. Potrivit spuselor sale, în mod regulat au loc ciocniri cu militarii ruși de peste graniță. Trupele ucrainene sunt obligate să riposteze la focul tras de dușmani.

„În orice caz, ne pregătim pentru o posibilă reinvazie. Ei (rușii – n. red.) ne atacă pozițiile și orașele. Nu au nici o noțiune despre regulile de angajare”, a spus oficialul ucrainean, conform publicației newtimes.ru.

Rusia folosește noi arme laser în Ucraina. Preşedintele Zelensky îşi bate joc de „arma minune a Rusia Ucraina Război Live, Mariupol căde în Rusia:
Sursă: Oleg Doroshenko | Dreamstime.com

Ucrainenii se pregătesc de apărare pe toată linia

Aceeași situație este și în regiunea vecină Sumy, de unde rușii s-au retras cam în același timp ca și din Cernihiv. Iar în Harkov, pe măsură ce forțele ucrainene îi împing pe ruși dincolo de graniță, oficialii locali se pregătesc pentru defensivă. Aceștia au declarat că se așteaptă ca războiul să se transforme într-unul de poziții, iar luptele defensive să înlocuiască bătăliile crâncene.

Trebuie spus că înainte de război, relațiile dintre localnici, de pe ambele părți ale frontierei, erau apropiate. Ulterior, înainte de invazia rusească acestea s-au răcit și au devenit din ce în ce mai tensionate. Cu toate acestea legăturile familiale și culturale sunt destul de profunde.