A 31-a zi de război. Bombardamente în Kiev, Cernihiv, Harkov, Mariupol și alte orașe. Ucrainenii au pierdut accesul la Marea Azov

A 31-a zi de război. Bombardamente în Kiev, Cernihiv, Harkov, Mariupol și alte orașe. Ucrainenii au pierdut accesul la Marea Azov Sursă: Facebook

În ajunul împlinirii unei luni de la invazia Rusiei, Zelensky a vorbit despre atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, îndemnând oamenii din întreaga lume să se opună războiului. Biroul prim-ministrului Marii Britanii a anunțat că Regatul Unit va trimite un nou pachet de asistență pentru armata Ucrainei, care include 6.000 de rachete suplimentare antitanc.

Războiul Rusia-Ucraina a intrat  în ziua 31, Zelenski refuzând să dea înapoi în fața agresiunii militare a lui Vladimir Putin. NATO și aliații săi s-au angajat să fie alături de Kiev. Trupele ruse și-au mutat atenția de la Kiev la independența regiunii Donbas.

În plus, Marea Britanie va furniza 25 de milioane de lire sterline din fondul de securitate și stabilizare a conflictului al Ministerului de Externe pentru a ajuta la plata salariilor soldaților și piloților ucraineni care luptă împotriva rușilor

Autoritățile ucrainene au declarat că au pierdut „temporar” accesul la Marea Azov

Toți membrii NATO, cu excepția Lituaniei și Danemarcei, sunt de acord să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina. Prim-ministrul polonez a declarat vineri că toţi membrii NATO, cu excepţia Lituaniei şi Danemarcei, sprijină introducerea forţelor de menţinere a păcii în Ucraina. Într-o declarație pe Twitter, Morawiecki a spus:

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi pot spune că alte state membre (cu excepția Lituaniei și Danemarcei) și-au exprimat aprobarea, dar se așteaptă și un anumit sprijin și o voce comună din partea #NATO.

Dar Rusia a avertizat NATO împotriva oricărei implicări directe sau indirecte în războiul în curs. Iar  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari.

Marea Britanie sancționează firma de apărare Kronstadt, care a furnizat drone trupelor ruse

Ministerul britanic al Apărării a impus sancțiuni producătorului rus de apărare Kronstadt. „Aceste sancțiuni vor dăuna industriei ruse de apărare și vor limita capacitatea acesteia de a înlocui dronele pierdute”, a spus ministerul britanic al Apărării. În special, Kronstadt este furnizorul de drone sau UAV-uri în țară.

În actualizarea zilnică, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au întâmpinat dificultăți în a face față pierderilor suferite în timpul invaziei, parțial din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Moscova a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”. În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au distrus 8 tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. Actualizarea arată, totodată, că forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât 3 avioane și 3 vehicule aeriene fără pilot (UAV) aparținând Rusiei.

Macron: Plata în ruble a gazelor ruseşti, nici posibilă, nici contractuală

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici posibilă, nici contractuală.

Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova.

În această privinţă, „continuăm munca de analiză”, a precizat el. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a subliniat preşedintele Franţei.

„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.

Putin a semnat o nouă lege împotriva „ştirilor  false”

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru informaţii false privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina.

Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile despre activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus. Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă informaţiile false au antrenat consecinţe grave.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de informaţii false despre armata rusă.

Biden mulțumește organizațiilor umanitare pentru că au trimis ajutor Ucrainei în Polonia

Președintele american Joe Biden, care se află într-o vizită oficială în Europa pentru a discuta despre situația actuală din Ucraina, a aterizat vineri în Polonia. Acolo, el a mulțumit organizațiilor umanitare pentru că au trimis ajutoare Ucrainei și au ajutat refugiații.

El a anunțat, de asemenea, ajutor suplimentar și a spus că țara sa va primi până la 100.000 de refugiați ucraineni. ONU spune că peste 3,7 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, creând un exod de migranți la fel de mare ca cel de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.